BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sokołowski Tadeusz, Łapińska Anna
Tytuł
Wpływ dopłat za jakość mleka na koszty artykułów mleczarskich
Influence of Premium Payment for Milk Quality on Costs of Dairy Products
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 295-299, bibliogr. 5 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Jakość mleka, Koszty produkcji
Dairy industry, Quality of milk, Production costs
Uwagi
summ.
Abstrakt
Dostosowanie polskiego mleczarstwa do wymogów Unii Europejskiej wiąże się z wprowadzeniem coraz ostrzejszych wymagań dotyczących jakości mleka. Dostosowanie to polega na eliminacji najniższych klas mleka w skupie. Wiąże się to ze zmianą dotychczas stosowanego systemu zapłaty za mleko w poszczególnych zakładach mleczarskich. W artykule zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych w dwóch zakładach mleczarskich (oznaczonych literami A i B), które zastosowały różne sposoby ustalania cen i dopłat za jakość mleka. Celem badań była ocena wpływu likwidacji III klasy jakości mleka w skupie na koszty produkcji wyrobów mleczarskich.

The survey determined influence of premium payment for raw milk quality at two dairy companies A. and B. They set different systems of Base price calculation and premium payment for quality after deliveries of III grade of raw milk has been terminated. Influence of those changes on production profitability and share of raw material costs in production costs has been calculated. (short original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bazydło L, Sokołowski T. (1998): Rozliczanie surowca w zakładach mleczarskich. K.P.S.M. Warszawa.
  2. Kozlowski A. (2003): "Przegląd Mleczarski" nr l, s. 5.
  3. Smoleński Z. (2002): "Rynek Mleka" nr 23, s. 28
  4. Sokołowski T. (1996): Ocena i zaplata za mleko surowe w skupie. Zasady pozyskiwania mleka wysokiej jakości a potrzeby przetwórstwa mleka. FSW, Warszawa, s. 105.
  5. Zalewski R. (1998): Zarządzanie jakością w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. ZOMAR, Toruń.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu