BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Horváth Zoltán
Tytuł
Możliwości współpracy producentów rolnych na Węgrzech
The Opportuntties of Horticultural Producers' Cooperation in Hungary
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 1, s. 172-177, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Produkcja rolna, Gospodarstwa rolne, Organizacje producenckie, Rozwój rolnictwa, Współpraca produkcyjna
Agriculture, Agricultural production, Arable farm, Producer organisations, Agriculture development, Production cooperation
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Węgry
Hungary
Abstrakt
Na Węgrzech szczególną rolą w produkcji ogrodniczej pełnią małe gospodarstwa. Napotykają one jednak na bariery rozwojowe, takie jak: kontakty z rynkiem i promocją wyrobów. Rozwiązaniem tych problemów zgodnie z zasadami stosowanymi w UE jest tworzenie grup producenckich. Autor w opracowaniu przedstawia sposoby współpracy w tym względzie. (oryg. streszcz.)

In Hungary the small farms play an especially important role in the horticultural sector, among of a due to the formerly established market garden-farms, their part taken in the employment as well as the high production value per field unit. The main barrier to the development of small farms, enhancement of their size, updating their farming is the marketing difficulties, the lack of a steady absorbing market. In the European Union the vegetable growers are not supported as individuals but through producing and marketing organizations (PMO). In order to exploit the subsidies such organizations turned out in force in the past years, however the wholesaler j concentration and the urge of expanding because of the change of marketing channels presents a further challenge for the farmers. In my study I am going to examine the changes having occurred in the product line, the extent of vertical coordination, the further opportunities for integration of farmers and their organisations on the basis of Hungarian experiences, own questionnaire surveys and personal consultations. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Barkema A.Drabenstott M. 1995: The Many Paths of Vertical Coordination: Structural Implications for U.S. Food system. Agribusiness, 11, 483-492.
  2. Horváth Z. 2005: Magyarországi zöldségtermelö kisgazdaságok vizsgálata. Gazdálkodás, no 4, 38-42.
  3. Horváth Z. 2004: Magyarországi TĒSZ-ek egyűttműködésének lehetöségei, XXX. Óvári Tudományos Napok, Mosonmagyaróvár. Konferencja Kiadvány összefoglaló 187.
  4. Peterson H.C., Wysocki A. 1997: The Vertical Coordination Continuum and the Determinants of Firm-Level Coordination Strategy. Staff Paper, No. 97-64.
  5. Szabo G.G. 2002: A szövetkezeti vertikális integráció fejlödése az élelmiszer-gazdaságban. Közgazdasági Szemle, no 3, 235-250.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu