BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kapusta Franciszek
Tytuł
Pozycja rolnictwa polskiego w UE-25
Ranking of Polish Agriculture within EU-25
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 1, s. 215-218, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Ekonomika rolnictwa, Rolnictwo, Restrukturyzacja rolnictwa, Rozwój rolnictwa
Agricultural economics, Agriculture, Agricultural restructuring, Agriculture development
Uwagi
summ.
Abstrakt
Polskie rolnictwo od dawna odgrywa ważną rolę w Unii Europejskiej, jednak szczególnego znaczenia dopiero po jej przystąpieniu do UE-25. Przeanalizowano udział Polski w latach 2004-2005 w: zasobach h i ziemi, produkcji podstawowych produktów roślinnych i zwierzęcych, produkcyjności rolnictwa oraz kości produkcji podstawowych produktów roślinnych i zwierzęcych na l mieszkańca. (oryg. streszcz.)

Poland has a significant position in the EU in terms of land area and population - 6th, arable land-5th, employed in agriculture - 1st. Polish agriculture is using low amounts of NPK and herbicides and uses high amounts of organic ferlilisers and changes crops. In animal production it bases on self-made fodder and intense fodder with high share of plant components. This all gives good grounds for obtaining high quality agricultural products. In production of basic agricultural products Poland has high rankings in the EU- up to 8th. It is the largest producer of grain, including rye, a significant producer of potatoes -1st and 2nd, sugar beet - 3rd, vegetables - 4th and M, fruits - 4th and 5th and in production of apples - 1st and 3rd, production of cow milk - 4th and meat - 6th and 5th. This high ranking is acheived despite low crop and low productivity of animals. Poland has also high position in production and export of mushrooms, vegetables and soft fruit. In the period analysed (2004-2005) there v/m changes in position of Poland in production of particular products; in ten cases up and in ten cases down. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bugała A. 2006: Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami w 2005 r. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 5; 10.
  2. Bugała A. 2006a: Polski handel zagraniczny mrożonymi warzywami w 2005 r. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, 5; 15.
  3. Charakterystyka obszarów wiejskich w 2005 r. 2006: GUS, US, Olsztyn; 44,123.
  4. Kapusta F, 2005: Podstawy strategii zintegrowanego rozwoju wsi i rolnictwa w Polsce (wybrane zagadnienia). | W: | Rolnictwo a rozwój obszarów wiejskich. IRWiR PAN, AR w Szczecinie, Warszawa; 57-67.
  5. Mintzberg H. 1995: Five PS for Strategy. [W:] The Strategy Process, H. Mntzberg, J.B. Quinn, S. Goshal(eds,), l Prentice Hall, Hertfordshire; 13-21.
  6. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2005. 2005: GUS, Warszawa; 68, 96, 223, 462-479,483.
  7. Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. 2005a: GUS, Warszawa; 739 i n., 744-745.
  8. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006. 2006: GUS, Warszawa; 442-443,466,470-486,491, l 489.
  9. Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. 2006a: GUS, Warszawa; 739, 791-792.
  10. Szudyga K. 2006: Pieczarki w przetwórstwie w Europie i w Polsce. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 11; 4-5.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu