BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mroczek Robert
Tytuł
Regionalne zróżnicowanie produkcji zwierzęcej i przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego po integracji z UE
Regional Diversity of Animal Production and Animal Processing after the Integration with UE
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 1, s. 328-332, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Produkcja rolna, Przemysł przetwórstwa rolnego, Przemysł mięsny
Agriculture, Agricultural production, Agricultural processing industry, Meat industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono wielkość produkcji mięsa i mleka w sześciu regionach naszego kraju w latach 2003 i 2005, tj. w roku bezpośrednio poprzedzającym przystąpienie Polski do Unii Europejskiej i w rok po tym wydarzeniu. Na tym tle przedstawiono rozmieszczenie zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego, drobiowego, mleka oraz ryb posiadających uprawnienia do handlu z UE. (oryg. streszcz.)

In Poland, the most part of meat production is concentrated in the north-western region, whereas milk is mainly produced in eastern and central Poland. However, the dairy factories are localized in a more regular way, Their number in particular regions is significantly determined (predetermined) by a volume of milk's production. The access to the raw products is much more important in the processing of fishes. Almost 80% of factories of the sector is based in 2 regions in Poland, i.e. in the northern as well as in the north-western regions which have a direct access to the Baltic Sea. Yet, the location of the meat and poultry plants mainly depends on the number of residents (i.e. potential consumers). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Analizy rynkowe. Rynek drobiu i jaj stan i perspektywy. 2006: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 30; 8.
  2. Analizy rynkowe. Rynek mięsa stan i perspektywy. 2006: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 31; 7, 17.
  3. Rocznik Statystyczny GUS. 2004: Warszawa, 74, 78.
  4. Rocznik Statystyczny GUS. 2006: Warszawa, 78, 82.
  5. Runowski H. 1994: Koncentracja produkcji zwierzęcej. Warszawa, 60, 121.
  6. www.wetgiw.gov.pl
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu