BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szwacka-Salmonowicz Joanna
Tytuł
Tendencje rozwojowe niektórych segmentów rynku żywnościowego w Polsce
Development Trends in Basic Sectors of the Food Articles Market in Poland
Źródło
Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Zarządzania i Marketingu w Warszawie, 2003, z. 14, s. 45-57, rys., bibliogr. 2 poz.
Słowa kluczowe
Rynek żywności, Segmentacja rynku, Mleko, Mięso, Tłuszcze jadalne
Food market, Market segmentation, Milk, Meat, Edible fats
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorka rozpoczęła swoje rozważania od wyjaśnienia istoty segmentacji na rynku żywnościowym, po czym przeszła do oceny kierunków zmian podstawowych segmentów rynku żywnościowego w Polsce w latach 1998-2002. Analiza tendencji na rynku żywnościowym w Polsce została przeprowadzona w odniesieniu do branż zajmujących wiodącą pozycję w kontekście strategicznego rozwoju przemysłu spożywczego w Polsce: rynek przetworów mleczarskich, rynek mięsa i jego przetworów, rynek tłuszczów roślinnych.

Changes in food consumer standards should be an important indicator in decision making on food industry segmentation. Due to rising importance of segmentation procedures in strategic marketing decision making, the accuracy of segmentation test is of vital importance. Development tendencies of basic segments in the food articles market allowed to assess demand fulfillment and brand names placement. A dynamic consumption of a new category of highly processed, "new generation" products (such as diary drinks and deserts, blue veined cheese) has been observed. Traditional products (yoghurt, margarine, meet and meet products) have their position in the market. Processes of brand establishment and rising consumer loyalty have been as observed in the diary products and plant fat markets during the analysis period. That refers primarily to more expensive products, in case of which consumers are more brand oriented and quality related. Meat market is more problematic area as far as segmentation is concern. Product quality is not identified through the product brand name, and that does not favour their identification. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1427-3500
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu