BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nowacki Wojciech
Tytuł
Przyrodnicze i ekonomiczne uwarunkowania wykorzystania krajowej bazy surowcowej do produkcji bioetanolu
Environmental and Economic Conditions of Building National Row Material Base for Bioethanol Production
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 1, s. 338-342, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja roślinna, Surowce energetyczne, Alternatywne źródła energii
Crop production, Energy raw materials, Alternative energy sources
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono analizę warunków przyrodniczych, rynkowych i ekonomicznych do uprawy zbóż, kukurydzy, ziemniaków i buraków cukrowych w Polsce jako potencjalnych surowców do produkcji bioetanolu. (skróc. streszcz.)

It is possible to produce ethanol from different field crops containing carbohydrates. Using ethanol as a biocomponent for biofuels production can be prospective direction in developing of polish agriculture. Production costs and availability on market will decide which crop is the best for bioethanol production. In the present study analysis of environmental, market and economic for cereal, maize, potato and sugar beet cultivation as a potential raw material for bioethanol production was presented. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. COBORU 2005: Lista opisowa odmian. Rośliny rolnicze. Cz. l i 2. COBORU, Słupia Wielka.
  2. Dolniak P. 2006: Biopaliwa w Unii Europejskiej. Farmer 4: 14-16.
  3. GUS. 2003: Użytkowanie gruntów i ich jakość: ss. 86.
  4. GUS. 2005: Rolnictwo w 2005 r. Warszawa. Studia i analizy statystyczne: ss. 160.
  5. GUS. 2006: Rolnictwo w 2004 r. Warszawa. Studia i analizy statystyczne: ss. 160.
  6. Nowacki W. 2004. Ziemniak alternatywnym surowcem do produkcji bioetanolu. ZPPNR z. 5000: 45-56.
  7. Nowacki W. 2007: Produkcja bioetanolu z ziemniaków na tle innych krajowych surowców rolniczych. POLA- GRA-Agro - premiery. Forum Producentów: 9-12.
  8. Rosiak E. 2006: Rozwój rynku biopaliw szansą dla polskiego rolnictwa. Agroserwis nr 13 (340): 1-3.
  9. Rynek cukru - stan i perspektywy. 2006: nr 29. Wyd. IERiGŻ: ss. 36.
  10. Rynek zbóż - stan i perspektywy. 2006: nr 30. Wyd. IERiGŻ: ss. 40.
  11. Rynek ziemniaka - stan i perspektywy. 2006: nr 29. Wyd. IERiGŻ: ss. 28.
  12. Ustawa o biokomponentach i biopaliwach ciekłych. 2006: Dz. U. 169. poz. 1199.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu