BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szymańska Elżbieta
Tytuł
Produkcja wieprzowiny w gospodarstwach o różnej powierzchni użytków rolnych
Pork Productions in Farms with Different Agricultural Land Area
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 1, s. 495-498, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Produkcja rolna, Mięso, Mięso wieprzowe, Przemysł mięsny, Dochody rolnicze, Gospodarstwa rolne
Agriculture, Agricultural production, Meat, Pork meat, Meat industry, Farm household income, Arable farm
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem badań było określenie organizacji produkcji i osiąganych wyników ekonomicznych w chowie trzody chlewnej w gospodarstwach o różnej powierzchni UR. Analizą objęto 400 gospodarstw, które produkowały 100 i więcej tuczników rocznie oraz prowadziły rachunkowość. (skróc. oryg. streszcz.)

The aim of the research was describing organization of production and economical results informs with deferent agricultural land area. Analysis was made in the 400 farms, which produce 100 and more porkers per year and made accounting. In presented farms in production the pork was predominate and in sowing the cereal have the largest share. The largest farms take out a lease of fields and more often use services. They have largest profits for a farm and the employee but smaller for hectare. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Okularczyk S. 2004: Opłacalność produkcji zwierzęcej a systemy żywieniowe. Trzoda Chlewna, nr 2.
  2. Rynek mięsa nr 30. 2006: IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.
  3. Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2002 roku. 2003: GUS, Warszawa.
  4. Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2006 roku. 2007: GUS, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu