BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Janowska Iwona
Tytuł
Rynek produktów przemysłu drobiarskiego w Polsce
Market of Poultry Industry Product in Poland
Źródło
Debiuty Ekonomiczne, 2006, nr 4, s. 131-144, tab., rys., bibliogr. 10 poz.
Tytuł własny numeru
Instrumentalne, instytucjonalne i organizacyjne problemy funkcjonowania gospodarki rynkowej
Słowa kluczowe
Hodowla drobiu, Mięso drobiowe, Popyt konsumpcyjny, Ceny żywności
Poultry farming, Poultry meat, Customer demand, Food prices
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem tego opracowania była analiza i ocena poszczególnych elementów rynku drobiarskiego, tj. popytu, podaży i cen produktów. Zakres czasowy analizy empirycznej objął lata 1999-2003.

The point of my thesis is analysis and opinion of particular components of poultry-breeder's trade (demand, supply and prices of poultry) in years 1999 - 2003. Poultry market, in relation to the other meat industries (for instance: pork market or beef market), shows wide dynamics of development. It happens because there are: effect of genetic and alimentary progress, short cycle of birds production. In the world there is a dynamic increase of poultry meat consumption. By the fast developing production, increases competition on part of foreign suppliers. First-rate purpose for firms of poultry-breeder's trade is at present assurance high standards as requirement of UE. In spite of polish meat industry has distinct comparative advantages over it's competitors form UE. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M. [2000], Rynek drobiu i jaj, PAPA, Warszawa.
  2. Dybowski G. [2001], Charakterystyka branży drobiarskiej w Polsce, Wieś Jutra, nr 7.
  3. Dybowski G. [2003], Opłacalność produkcji drobiarskiej, Wieś Jutra, nr 3.
  4. Dybowski G.. Kobuszyńska M. [2003], Problemy integracyjne polskiego drobiarstwa, Przemysł Spożywczy, nr 57.
  5. Dybowski G. i in. [2003], Rynek drobiu i jaj, Wydawnictwa IERiGŻ, nr 24.
  6. Kobuszyńska M. [2003], Konkurencyjność polskiego drobiarstwa na rynku rozszerzonej Unii Europejskiej, Przemysł spożywczy, nr 57.
  7. ObidzińskaE. [2001], Branża drobiarska, Boss Rolnictwo, nr 1.
  8. Roczniki statystyczne, GUS, Warszawa 2000-2004.
  9. Woś A. [1998], Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacja, Warszawa.
  10. Wrzosek W. [1997], Funkcjonowanie rynku, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1730-2145
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu