- Autor
- Janowska Iwona
- Tytuł
- Rynek produktów przemysłu drobiarskiego w Polsce
Market of Poultry Industry Product in Poland - Źródło
- Debiuty Ekonomiczne, 2006, nr 4, s. 131-144, tab., rys., bibliogr. 10 poz.
- Tytuł własny numeru
- Instrumentalne, instytucjonalne i organizacyjne problemy funkcjonowania gospodarki rynkowej
- Słowa kluczowe
- Mięso drobiowe, Popyt konsumpcyjny, Ceny żywności, Hodowla drobiu
Poultry meat, Consumption demand, Food prices, Poultry farming - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Celem tego opracowania była analiza i ocena poszczególnych elementów rynku drobiarskiego, tj. popytu, podaży i cen produktów. Zakres czasowy analizy empirycznej objął lata 1999-2003.
The point of my thesis is analysis and opinion of particular components of poultry-breeder's trade (demand, supply and prices of poultry) in years 1999 - 2003. Poultry market, in relation to the other meat industries (for instance: pork market or beef market), shows wide dynamics of development. It happens because there are: effect of genetic and alimentary progress, short cycle of birds production. In the world there is a dynamic increase of poultry meat consumption. By the fast developing production, increases competition on part of foreign suppliers. First-rate purpose for firms of poultry-breeder's trade is at present assurance high standards as requirement of UE. In spite of polish meat industry has distinct comparative advantages over it's competitors form UE. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Adamowicz M. [2000], Rynek drobiu i jaj, PAPA, Warszawa.
- Dybowski G. [2001], Charakterystyka branży drobiarskiej w Polsce, Wieś Jutra, nr 7.
- Dybowski G. [2003], Opłacalność produkcji drobiarskiej, Wieś Jutra, nr 3.
- Dybowski G.. Kobuszyńska M. [2003], Problemy integracyjne polskiego drobiarstwa, Przemysł Spożywczy, nr 57.
- Dybowski G. i in. [2003], Rynek drobiu i jaj, Wydawnictwa IERiGŻ, nr 24.
- Kobuszyńska M. [2003], Konkurencyjność polskiego drobiarstwa na rynku rozszerzonej Unii Europejskiej, Przemysł spożywczy, nr 57.
- ObidzińskaE. [2001], Branża drobiarska, Boss Rolnictwo, nr 1.
- Roczniki statystyczne, GUS, Warszawa 2000-2004.
- Woś A. [1998], Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacja, Warszawa.
- Wrzosek W. [1997], Funkcjonowanie rynku, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1730-2145
- Język
- pol