BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Karpiel Łucja (Wydział Towaroznawstwa), Gola Joanna
Tytuł
Polityka projakościowa w przedsiębiorstwie produkującym słone pieczywo trwałe
The Pro-Quality Policy in an Enterprise Producing Long-Life Salty Bakery Products
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2006, nr 717, s. 67-80, bibliogr. 2 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Zarządzanie jakością, Systemy jakości, Produkcja żywności, Przemysł spożywczy, Piekarnictwo
Commodity science, Food commodities, Quality management, Quality systems, Food production, Food industry, Bakery
Uwagi
summ.
Abstrakt
W przemyśle spożywczym jakość jest nierozerwalnie związana z zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wszystkie działania w zakładzie muszą gwarantować wysoką jakość produktu, a jednocześnie jego bezpieczeństwo. System zarządzania jakością jest tak programowany, aby wszystkie czynniki wpływające na jakość produktu były kontrolowane i monitorowane, wszelkie błędy i niedociągnięcia natychmiast redukowane, a wszelkie powody niezadowolenia klienta analizowane w celu doskonalenia wyrobu.

In the paper the pro-quality policy of a manufacturing enterprise is presented. The authors describe the elements concerning the quality assurance, focusing on the quality policy, safety of food products, choice of raw materials, principles of making recipes and introducing changes in them, choice of a supplier, and the quality improvement process. Attention is also drawn to the benefits and costs connected with the implementation of the quality management system (original abstract).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK - 229, 0
Bibliografia
Pokaż
  1. Gołębiowski M., Janas W., Prozorowicz M., Polityka projakościowa w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2000.
  2. Podręcznik zarządzania jakością - zasady systemu zarządzania jakością - funkcjonowanie spółek, Materiały firmy, 2003, wersja V.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu