BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gierałtowska Urszula, Sobczak Małgorzata, Chudy Sylwia
Tytuł
Kontrola żywności ekologicznej
Control of ecological food
Źródło
Handel Wewnętrzny, 2008, nr 1, s. 23-28
Słowa kluczowe
Żywność ekologiczna, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych, Produkty ekologiczne
Organic food, Food research, Food quality, Ecological product
Abstrakt
Wiele jeszcze działań musi zostać podjętych na rzecz promocji i kontroli produktów ekologicznych. Z uwagi na powtarzające się co roku próby oszustw związane z ekologiczną żywnością powinno się zaostrzyć kary za nieprawidłowości spotykane podczas kontroli. Wszystkie badania żywności ekologicznej lub produktów niesłusznie sugerujących ekologiczne pochodzenie powinny być dostępne na jednej stronie www. Konieczne są działania propagujące zapoznawanie się z napisami informacyjnymi na etykietach produktów i uświadamianie konsumentom, co powinno się na nich znajdować. (abstrakt oryginalny)

In their article, the authors undertake an actual for a few years topic of ecological foods. They describe the system of control over organic foods in Poland and present the results of surveys carried out by the state laboratories in the last 4 years. They state that in the Polish market pseudoecoproducts arę not rarity, therefore, there ought to be increased the number of controls and penalties imposed in case of breach of the rules concerning production and labelling of foods, including bio foods. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. http://www.agro.com.pl/zdrzyw.htm
  2. http://dzis.dziennik.krakow.pl/public/72005/09.28/Rodzinny/07/07.html
  3. http://www.ihlublin.netbip.p1/bip/i.php?optio=str_wydz&m=il510&link=dok_tre&par=43
  4. http://www.ijhar-s.gov.pl/download/070911_125142_undefined_Inf.zb.znak.%20jaj.II%20kw.07.pdf
  5. http://www.ijhar-s.gov.pl/download/061113_092150_undefined_znakowanie.pdf
  6. http://www.ijhars-s.gov.pl/index.php?idkat=248
  7. http://www.ijhar-s.gov.pl/news.php?idnews=183
  8. http://www.ijhars.gov.pl/news.php?idnews=240
  9. http://bip.wijhar-s.wbd.pVindex.php?art_read=117
  10. https://ihlublin.netbip.pl/bip/i.php?option=str_wydz&m=il515&link=dok_tre&par= 107
  11. http://wiihgda.internetdsl.p1/aktualnosci/31.html
  12. http://wiihkielce.republika.pl/kontrole5.htm
  13. http://wiihkielce.republika.pl/kwart022005.html
  14. http://wiih.szczecin.uw.gov.pVwiihl/lkw04zywnosc.htm
  15. http://wiih.szczecin.uw.gov.pVwiihl/2005AIkwartal05/tabela5.htm+zakwestionowano+produkt%C3%B3w+ekologicznych+ekologicznej+ekologiczne+ekologicznego&hl=pl&ct=clnk&cd=5 l&gl=pl
  16. http://www.giih.gov.pl/bip/show.php?pubid=38
  17. http://www.giih.gov.pl/bip/show.php7pubid=155
  18. http://www.ppr.pl/artykul.php?id=103282
  19. http://www.swijhars.pl/download/II_kwartal_kontrole_2007.pdf
  20. http://www.wiadomosci24.pl/artykul/ile_olowiu_jest_w_ekologicznej_marchewce_9505.html; "Dziennik Łódzki" z 20.10.2006.
  21. Informacja o wynikach kontroli funkcjonowania rolnictwa ekologicznego w Polsce, NIK, Warszawa, kwiecień 2006.
  22. J. Zientek-Varga, Ekożywność - patrz na certyfikat, "Agro Trendy" 2006, nr l (45).
  23. Zientek-Varga, M. Rzepecka, Nie wprowadzać konsumenta w błąd, "Agro Tredny" 2006, nr 17 (45).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0438-5403
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu