- Autor
- Grzybowska Barbara
- Tytuł
- Rola przemysłu spożywczego w procesie wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich
Food Industry's Role in the Process of Multifunctional Development of Rural Areas - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 133-138, bibliogr. 10 poz.
- Tytuł własny numeru
- Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
- Słowa kluczowe
- Gospodarka żywnościowa, Przemysł spożywczy, Produkcja rolna, Jakość produktów rolnych, Modernizacja obszarów wiejskich, Materiały konferencyjne, Jakość produktów żywnościowych
Food economy, Food industry, Agricultural production, Quality of agricultural products, Modernisation of the rural area, Conference materials, Quality of food products - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Wzajemna współpraca rolnictwa i przemysłu spożywczego jest konieczna, ze względu na jakość i bezpieczeństwo żywności, co z kolei decyduje o konkurencyjności zarówno produktów spożywczych, jak i wytwarzających je przedsiębiorstw. Autorka wskazała zatem na pewne uwarunkowania, które będą tę współpracę stymulować i jednocześnie przyczyniać się do wzajemnego rozwoju i poprawy pozycji rynkowej obu tych ogniw gospodarki żywnościowej.
The developing European market and the perspective of Polish membership in EU will soon surely cause big structural changes in food industry. International competition, customers preferences and trade in the European dimension will trigger the necessity of modification of the operation procedure which has been done so far. Enterprises will force to introduce changes in production processes, as well in production technology as in raw materials delivery. Cooperation and interaction favourable relationship between food processing industries and agricultural production could contribute to development of both these agribusiness links. Food industry cannot improve its market position without assortment proposal of high-quality. It can achieve it owing to raw material quality improvement, but it depends on agricultural producers. It is necessary to create lasting integration bonds which connect food processing industry and farms. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Chechelski P., Morkis G.: Powiązania integracyjne przemysłu spożywczego z otoczeniem rynkowym. Warszawa: IERiGŻ 1999.
- Paluszek I.: Rola przemysłu spożywczego w procesie poprawy konkurencyjności polskiego rolnictwa. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Red. M. Adamowicz, D. Niezgoda. Lublin: Akademia Rolnicza 2000.
- Plan rozwoju obszarów wiejskich dla Polski na lata 2004-2006. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warszawa, marzec 2003.
- "Rocznik Statystyczny RP". Warszawa: GUS 2002.
- Sosnowska B.: Podstawowe uwarunkowania wzrostu konkurencyjności ekonomicznej polskiego rolnictwa w perspektywie integracji z Unią Europejską. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Red. M. Adamowicz, D. Niezgoda. Lublin: Akademia Rolnicza 2000.
- Stereotypy w Unii Europejskiej dotyczące polskiego sektora rolno-spożywczego. Warszawa: SAEPR/FAPA 2000.
- Urban R.: Przemysł spożywczy w 2002 roku. "Rynek Rolny". Warszawa: IERiGŻ 2003 nr 2.
- Urban R.: Przemysł spożywczy w okresie transformacji. "Przemyśl Spożywczy", 1999 nr 4.
- www.minrol.stst.gov.pl.
- www.stat.gov.pl
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol