BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Chwiałkowski Wojciech (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą adsorbentów mineralnych
Purification of Used Frying Oil by Mineral Adsorbents Treatment
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2007, nr 737, s. 37-46, bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Kinetyka chemiczna, Badanie żywności, Olej jadalny, Olej smażalniczy, Olej rzepakowy, Oczyszczanie zużytych olejów, Proces starzenia
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Chemical kinetics, Food research, Edible oil, Cooking oil, Canola oil, Purification of waste oils, Aging process
Uwagi
summ.
Abstrakt
Omówione w artykule, badania miały na celu zastosowanie oczyszczania adsorbcyjnego oleju, w którym zaszły zmiany związane zarówno z procesem smażenia, jak i nieodpowiedniego przechowywania. Proces starzenia oleju roślinnego sprowadził się do zebrania wszystkich badanych w Katedrze Chemii Ogólnej AE w Krakowie olejów stosowanych do smażenia różnych produktów żywnościowych w danym roku, dodania niewielkiej ilości wody i pozostawienia takiej mieszaniny w warunkach niekorzystnych dla oleju, czyli ciepłym, wilgotnym i naświetlonym miejscu. Tak przygotowany olej po dwóch miesiącach poddano oczyszczaniu na adsorbentach mineralnych - krzemienie magnezu i żelu kwasu krzemowego.

In oil which undergoes repeatedly the processes of heating, frying and cooling and is stored for a long time, very complex and multistage oxidation, hydrolysis and polymerization reactions occur. The resulting products, mainly polar compounds, affect the nutritional and sensory values of food products fried in that oil. In order to improve the quality of the oil medium and to extend the usage life, frying oils are purified using various adsorbents. The paper presents the results of the study on the use of mineral adsorbents in the process of adsorptive purification of oils used for repeated frying of food products and stored for a long time. The adsorption affects a decrease in the acid value and an increase in the ester and saponification values. The peroxide value is unfavourably affected. Only silica gel (SG) affects an increase in the unsaturated compound content. Both the adsorbents (MG and SG) distinctly improve the colour and smell of OST oil (original abstract).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Buczek B., Adsorpcyjna obróbka oleju po smażeniu żywności dla potrzeb wytwarzania biodiesla, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 2006, nr 710.
  2. Buczek B., Chwiałkowski W., Poprawianie jakości oleju smażalniczego przez obróbkę krzemianem magnezu [w:] Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy - towaroznawstwo wobec integracji z Unią Europejską, Materiały Międzynarodowej Konferencji Naukowej, Radom 2004.
  3. Buczek B., Chwiałkowski W., Purification of Used Frying Oil by Treatment with Magnesium Silicate [w:] 3rd Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in a Changing World, Edinburgh, Scotland 2004.
  4. Cooke B.S., Adsorbent Treatment of Frying Oils and the Impact on Health and Nutrition [w:] 3rd Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in a Changing World, Edinburgh, Scotland 2004.
  5. Dollimore D., Heal G.R., An Improved Method for the Calculation of Pore Size Distribution from Adsorption Data, "Journal of Applied Chemistry" 1964, vol. 14.
  6. Lasoń M., Żyła M., Aparatura do wyznaczania izoterm sorpcji i desorpcji par metodą mikrobiuretek, "Chemia Analityczna" 1963, nr 8.
  7. Lin S., Akoh C.C., Reynolds A. E, The Recovery of Used Frying Oils with Various Adsorbents, "Journal of Food Lipids" 1998, vol. 5.
  8. Lowell S., Shields J. E., Powder Surface Area and Porosity, Chapman and Hall, London 1991.
  9. PN-EN ISO 662:2001. Oznaczanie zawartość wody i substancji lotnych.
  10. PN-ISO 3657: 1994. Oznaczanie liczby zmydlania.
  11. PN- ISO 3960: 1996. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  12. PN-ISO 6320:1995. Oznaczanie liczby jodowej.
  13. PN-ISO 660:1998. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu