BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rybowska Agnieszka, Chełstowska Kamila
Tytuł
Postawy konsumentów w stosunku do żywności regionalnej
Consumers Attitudes in Relation to Regional Food
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 4, s. 166-168, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Konsumpcja żywności, Produkty regionalne, Preferencje konsumenta
Food consumption, Regional product, Consumer preferences
Uwagi
summ.
Abstrakt
W 100-osobowej grupie mieszkańców Trójmiasta przeprowadzono badania dotyczące postaw konsumentów w stosunku do żywności etnicznej oraz czynników wpływających na jej wybór. Wyniki badań wskazują, iż konsumenci postrzegają siebie jako osoby otwarte na nowe trendy. Większość badanych była zainteresowana potrawami etnicznymi i chciałaby jadać w restauracjach serwujących takie dania. Czynniki decydujące o wyborze żywności to przede wszystkim cechy sensoryczne, przyzwyczajenie, estetyka podania oraz moda. (oryg. streszcz.)

There has been carried out survey among ¡00 citizens of Tricity concerning consumers attitudes in relation to ethnic food and factors affecting its choice. Results of survey indicates that consumers perceive themselves as persons receptive for a new trends. Majority of examined have been concerned about ethnic dishes and wished to eat at restaurants serving such food. Factors that have been decisive in choosing food are primarily sensory attributes, habits, aesthetics of serving and fashion. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Babicz-Zielińska E. 1999: Studia nad preferencjami pokarmowymi oraz determinantami wyboru żywności w wybranych grupach konsumenckich. Prace Naukowe Wyższej Szkoły Morskiej, Gdynia.
  2. Hague P., Hague N., Morgan C. 2005: Badania rynkowe w praktyce. Wyd. Helion, Gliwice.
  3. Nawojek L. 1993: Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań żywieniowych. Prace IŻŻ, Warszawa.
  4. ww.obop.pl]
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu