BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kudełka Wanda (Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości)
Tytuł
Zawartość makro- i mikroelementów w jogurtach otrzymanych na bazie mleka koziego
Macro and Microelement Contents of Yoghurts from Goat's Milk
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2002, nr 583, s. 43-48, tab., rys., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Mleko kozie, Pierwiastki śladowe
Commodity science, Food commodities, Food quality, Food research, Goat milk, Trace elements
Uwagi
summ
Abstrakt
Celem pracy była ocena zawartości wybranych makro- i mikroelementów w jogurcie kozim oraz oszacowanie pokrycia dziennego zapotrzebowania dzieci na pierwiastki w nim zawarte.

In recent years the consumption of fermented milk products has been on the rise. Goat's milk is naturally suited for the preparation of excellent yoghurt. The aim of the research was to determine micro and macroelement contents of bioyoghurt from goat' s milk, and to estimate the fulfilment of children' s daily requirements of the elements contained in it. The average element contents of the tested yoghurt were, in mg/1 00 g: Na-29.89 (18.39-3.32% fulfilment of the requirements); K-127.18 (46.25-8.48% fulfilment of the requirements); Ca-83.64 (20.88% fulfilment of the requirements); Fe-0.0807 (2.01-1.61 % fulfilment of the requirements); Mg-7.78 (10.37-6.22% fulfilment of the requirements); Mn-0.0456; Cu-0.088 (2.57-0.9% fulfilment of the requirements); Zn-0.1961 (3.92% fulfilment of the requirements). In spite of the fact that certain elements occur in yoghurt in smaller quantities as compared with goat's milk, because of high digestibility and assimilativeness of yoghurt components and dietetic values it should be consumed both by children and adults. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Gajewska R., Kucharska D., Ocena jakości zdrowotnej mleka koziego, Roczniki PZH 1996, vol. 47, nr 3.
  2. Kafel S., Jogurty na zdrowie, "Przegląd Gastronomiczny" 1998, nr 6.
  3. Krajewski K., Świątkowska M., Górska-Warsewicz H., Czynniki kształtujące zachowanie konsumentów na rynku jogurtów w Polsce, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 5.
  4. Napoje fermentowane z mleka koziego, W. Chojnowski, J. Żuraw, Z. Jęsiak, J. Sell, "Przegląd Mleczarski" 1997, nr 3.
  5. Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne), Ś. Ziemiański, B. Bułhak-Jadymczyk, J. Budzińska-Topolowska, B. Panczenko-Kresowska, M. Wartanowicz, "Nowa Medycyna" 1995, nr 2.
  6. Pinta H., Absorpcyjna spektrofotometria atomowa. Zastosowanie w analizie chemicznej, PWN, Warszawa 1977.
  7. Wiatr-Szczepanik A., Libudzisz Z., Porównanie wzrostu i aktywności kwaszącej szczepów Lb. Acidophilus w mleku kozim i krowim, "Przegląd Mleczarski" 1997, nr 6.
  8. Wiąckowski S., Próba ekologicznej oceny żywienia, żywności i składników pokarmowych, PWN, Warszawa 1995.
  9. Wszołek M., Przydatność technologiczna mleka koziego, "Przegląd Mleczarski" 1997, nr 1.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu