BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kucharska Urszula, Duda Jan, Łącka Agata
Tytuł
Oznaczanie zawartości kwasu L-askrobiowego, -karotenu i likopenu w handlowych produktach sojowych
Selected Vitamins Included in Soybean Products
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2002, nr 66 (nr 893), s. 55-67, bibliogr. 46 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Chemia spożywcza, Witaminy
Commodity science, Food commodities, Food quality, Food research, Food chemistry, Vitamins
Uwagi
summ.
Abstrakt
Praca zawiera wyniki analizy chemicznej gotowych produktów sojowych badanych na zawartość wybranych witamin. Oznaczanie witaminy C, Β-karotenoidów, Β-cis-karotenu i likopenu przeprowadzono metodą wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej (HPLC). Analiza wykazała dość wysoką zawartość witaminy C oraz Β-karotenoidów w produktach sojowych. Uzyskane wyniki oznaczeń zawierają się w górnych przedziałach zawartości witamin w produktach sojowych. (oryg. streszcz.)

This paper describes the determination of basic forms of vitamins: Β-karotenoids, Β-cis-karoten, likopen and C in soyben products using of HPLC with UV-VIS detection. Special attention was paid on influence of sample preparation on appointed content of substance - optimization of saponification conditions. Also statistical data analysis, based on soyben products analysis and relative standard deviation (RSD) for both vitamins was performed. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu