BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kucharska Urszula, Jędrzejczyk Tomasz, Duda Jan
Tytuł
Makro- i mikroelementy w produktach sojowych
Macro- and Microelements in Food Products of Soybean
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2002, nr 66 (nr 893), s. 17-30, bibliogr. 35 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Mleko kozie, Pierwiastki śladowe
Commodity science, Food commodities, Food quality, Food research, Goat milk, Trace elements
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy opisano oznaczanie jonów wapnia, żelaza i sodu w produktach sojowych z użyciem metod spektrofotometrycznych i potencjometrycznej. Użyte metody w analizie wykazują odpowiednią liniową zależność dla kalibrowanych zakresów pomiarowych. Statystyczna analiza wyników oznaczeń zawartości jonów metali w produktach sojowych charakteryzuje się relatywnie niskimi wartościami odchylenia standartowego. Oznaczone zawartości badanych jonów mieszczą się w przedziałach zaleconych ilości makro i mikroelementów w produktach sojowych. (oryg. streszcz.)

This paper describes the determination of Ca(II), Fe(III) and Na(I) ions in soybean products using spektrophotometrical and potentiometrical methods. The methods showed linearity for the analyses in their respective calibration ranges. Statistical date analysis, based on soybean products analysis and relative standard deviation (RSD) for both ions was performed. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu