BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Idziak Janusz, Trzmiel Tadeusz
Tytuł
Plasteinowanie hydrolizatów białek rzepaku, łubinu i soi
Plastein Reaction of Protein Hydrolysates of the Rape, Lupine and Soybean
Źródło
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2002, nr 66 (nr 893), s. 31-40, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Badanie żywności, Chemia spożywcza, Surowce roślinne
Commodity science, Food commodities, Food research, Food chemistry, Raw plant materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy porównywano wydajność reakcji plasteinowania hydrolizatów białek pozyskanych z trzech surowców roślinnych: rzepaku, łubinu i soi. Jako biokatalizator reakcji zastosowano pepsynę. Wykazano, iż białko soi jest najlepszym surowcem dla reakcji plasteinowania. Możliwe jest jednak uzyskanie z dobrą wydajnością plasteiny z hydrolizatów białek rzepaku i łubinu. Stwierdzono ponadto, że w środowisku wodno-acetonowym wydajność reakcji plasteinowania jest przeszło dwukrotnie wyższa aniżeli w wodzie. Jednak z powodzeniem aceton można zastąpić halogenkami metali ziem alkalicznych. (oryg. strzeszcz.)

In the essay we compared the efficiency of protein hydrolysates plastein reaction obtained from three plant sources: rape, lupine and soybean. Pepsin was used as reaction biocatalyst. It has been proven that soybean protein is the best substrate for the plastein process. It is possible though to obtain plastein with good efficiency from rape and lupine hydrolysates. It was also proven that in water-acetone environment was morę twice as efficient as in water. Acetone might be substituted by alkali halides. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1509-7013
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu