BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Boczar Paweł
Tytuł
Niektóre aspekty światowego rynku olejów roślinnych w latach 1961-2005
Some Aspects of World Vegetable Oil Market in 1961-2005
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 4, s. 20-23, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja rolna, Rynek rolny, Produkcja roślinna, Ceny produktów rolnych, Olej jadalny
Agricultural production, Agricultural markets, Crop production, Agricultural prices, Edible oil
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono rozwój produkcji, obrotu oraz kształtowania się cen olejów roślinnych. Dla pokazania związku pomiędzy cenami poszczególnych olejów roślinnych obliczono współczynniki korelacji Pearsona oraz wykonano diagram korelacji pomiędzy ceną a wielkością produkcji olejów roślinnych. (oryg. streszcz.)

The greatest influence of the growth of vegetable oil market was censed by soybean oil, palm oil, rapeseed oil sunflower oil. The significant share of mentioned oils in production and turnover results in their large impact on world level of prices for remained less popular vegetable oils. Strong relation between prices of vegetable oils emerges from their similar physical and chemical features responsible for height substitution among them. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Amiruddin M. N., Rahman A.K.A., Shariff F. 2005: Market Potential and Challenges for the Malaysian Palm Oil Industry in Facing Competition from Other Vegetable Oils. Oil Palm Industry Economic Journal, Volume 5, 17-27.
  2. FAO 2002: Agricultural commodities: profiles and relevant WTO negotiating issues. Commodities and Trade division. Roma.
  3. Gawęcki J. 1997: Prawda o tłuszczach. Wydawnictwo Instytut Danone, Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa.
  4. Niewiadomski H. 1984: Surowce tłuszczowe. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  5. Niewiadomski H. 1994: Technologia tłuszczów jadalnych. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  6. Tomek W.G., Robinson K.L. 2001: Kreowanie cen artykułów rolnych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  7. Wysocki F., Lira J. 2003: Statystyka opisowa. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu