BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gornowicz Mirosław
Tytuł
Stan i perspektywy polskiego mleczarstwa w Unii Europejskiej
The Condition and Perspectives of Polish Dairy Industry in European Union
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 4, s. 56-59, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja mleka, Mleko, Przetwórstwo mleka
Milk production, Milk, Milk processing
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono stan polskiego mleczarstwa na tle tego sektora w UE. Scharakteryzowano w ten sposób: produkcję mleka i jego przetworów, spożycie artykułów mleczarskich oraz ich udział w handlu międzynarodowym. Stan ten poddano ocenie, a na jej podstawie wskazano prawdopodobny kierunek rozwoju polskiego mleczarstwa. (oryg. streszcz.)

The aim of the present study was to determine the current state and prospects for development of the Polish dairy industry, paying particular attention to its competitiveness on the uniform EU market. The study was based on secondary data contained in statistical reports. It was found that milk production in Poland, as compared to the other EU member states, is less intensive and characterized by a lower yield of marketable output. Milk production per capita is at the same level in Poland and in the EU-25. However, total consumption of milk and milk products is considerably lower in Poland. Poland 's share in the EU-25 market of dairy products roughly corresponds to our share in milk production (8.3%). Poland has the highest market share in the production of skim milk powder (13.4%) and cream (11.0%). The Polish dairy sector is poorly linked to the international market.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gornowicz M. 2003: Polskie mleczarstwo w aspekcie konkurencyjności na jednolitym rynku Unii Europejskiej. Wyd. UWM Olsztyn.
  2. Gornowicz M. 2006: Cenowa konkurencyjność polskich produktów mleczarskich. Roczniki Naukowe SERiA, t. VllLz. 3, 38-41.
  3. Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Analizy rynkowe. (2006), nr 24, IERiGŻ PIB, Warszawa.
  4. Milch-Marktbilanz. 2006: ZMP, Bonn.
  5. Rynek mleka. Analizy rynkowe. 2006: IERiGŻ PIB, Warszawa nr 31.
  6. Zalewski A. 2000: Procesy dostosowawcze polskiego mleczarstwa do warunków Unii Europejskiej. Przegląd Mleczarski, nr 4, 273-276.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu