BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jasiulewicz Anna
Tytuł
Poprawa konkurencyjności produktów spożywczych
The Food Industry Products Competitiveness Improvement
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 3, s. 5-9, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Jakość produktów żywnościowych, Jakość produktów rolnych, Produkcja żywności, Polityka projakościowa, Normy ISO 9000
Food industry, Food quality, Quality of agricultural products, Food production, Pro-quality policy, ISO 9000
Uwagi
summ.
Abstrakt
Wskazano na sposoby zapewniania odpowiedniej jakości produktów spożywczych oraz wpływ tych działań na poprawę ich konkurencyjności. W tym kontekście zaprezentowano przedsięwzięcia, które powinien podjąć rząd, instytucje wspierające i producenci w celu poprawy jakości i zwiększania atrakcyjności polskiej żywności.

The article points in what way the assurance of adequate food industry products quality may influent on the improvement of their competitiveness. In this context certain activities that should be managed by the government, the institutions, and the producers in the aim of Polish food quality and attractiveness increasing were presented. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Jasiulewicz A. (1999): Znakowanie produktów spożywczych jako instrument stymulujący ich jakość w Unii Europejskiej i w Polsce. Przemyśl Spożywczy, nr 12, 6-10.
  2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (1999): HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wyd. Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów Techników Przemysłu Spożywczego.
  3. Nitecka E. (1999): HACCP - system zapewnienia bezpieczeństwa żywności, Problemy Integracji Rolnictwa, nr 1.
  4. Turlejska H. (1996): Systemy zapewnienia jakości w przemyśle i przetwórstwie spożywczym. Żywność, żywienie a zdrowie, nr 4.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu