BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Klonowska-Matynia Maria, Radlińska Kamila
Tytuł
Znaczenie cech jakościowych opakowania dla nabywców w procesie zakupu na przykładzie produktów mleczarskich
The Significance of the Parking Quality Features for Purchasers in Buying Process in Example of Dairy Products
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 4, s. 81-85, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Przemysł mleczarski, Układ opakowanie-produkt, Badanie opakowań, Opakowania produktów spożywczych
Food production, Dairy industry, Wrapping-product order, Packaging study, Food packaging
Uwagi
summ.
Abstrakt
Artykuł dotyczy oceny stopnia ważności cech jakościowych opakowania w procesie zakupu w aspekcie produktów mleczarskich. Próbowano ustalić istnienie statystycznej zależności pomiędzy oceną ważności badanych cech jakościowych opakowania w procesie zakupu dla nabywców w odniesieniu do badanych grup produktów mleczarskich.

On the basis of executed, empirical investigations and statistical test results we can accept that during the purchasing process the dairy products buy ers impute the largest significance to usefulness of the packing. Moreover these characteristics definitely more often than aesthetic attributes or economic attributes decide about purchase of liquid than not liquid dairy products. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Abt S. 2001: Rola opakowań w infrastrukturze logistycznej. Logistyka a Jakość, 15.01.
  2. Bristol J.H., Neil T.J. 1972: Parking management. London 1972.
  3. Cichoń M. 1996: Opakowania w towaroznawstwie, marketingu i ekologii. Ossolineum, Warszawa, Wrocław, Kraków.
  4. Grundkę G. 1992, Verpackungsfunktionen. Mat. 1. Verpackungsseminar, Leipzig.
  5. Jakowski S. 2002: Kierunki optymalizacji opakowań przy uwzględnieniu aktualnych wymagań logistycznych, marketingowych i ekologicznych. Opakowanie, 12.
  6. Korzeń Z. 2001: Ekologistyka, Biblioteka Logistyka, Poznań.
  7. Korzeniowski A., Skrzypek M. 2000: Ekologistyka zużytych opakowań. Wydawnictwo Instytut Logistyki i Magazynowania, Poznań 2000.
  8. Mościcki A. 2002: Statystyka. Wyd. Politechnika Koszalińska, Koszalin.
  9. Patkowska A. 2002: Informacje i znaki na opakowaniach żywności. Opakowanie 9.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu