BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Michota-Katulska Ewa
Tytuł
Nowe systemy jakości jako element marketingu produktów rolnych
New Quality Systems as the Marketing's Tool for Agricultural Products
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 4, s. 129-132, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Jakość produktów rolnych, Marketing produktów rolnych, Rolnictwo, Systemy jakości
Quality of agricultural products, Marketing of agricultural products, Agriculture, Quality systems
Uwagi
summ.
Abstrakt
Omówiono systemy zarządzania jakością, które przyczyniają się do wykreowania pozytywnego wizerunku firmy i jej produktów - również w odniesieniu do produktów spożywczych.

The growth of vegetable and fruit export from Poland to Western Europe countries has created the need for effective way of accepting high quality of our agriculture products. Verifying the right quality by EUREPGAP and BRC standard certifying has occurred to proper method to encourage western customers to purchase Polish products. Thus these products become not only attractive for price but are reliable in quality. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Jeznach M. 2005: Oczekiwania konsumentów związane z jakością żywności. Jakość w dokonaniach współczesnej ekonomi i techniki. SGH, Warszawa, 269-273.
  2. Katulski B. 2007: Certyfikacje w branży owocowo-warzywnej. Standard BRC. Hasło Ogrodnicze, nr 3, 39-40.
  3. Morkis G. 2006: Stosowanie systemów zarządzania jakością a konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Agrobiznes 2006. Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu, nr 1118, 137-141.
  4. PN-EN ISO 9000. 2000:. Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia.
  5. Urban R., Drożdż J., Rowiński J., Staszczak A., Szczepaniak I., Wigier M. 2006: Polska żywność w natarciu. Raport o polskim przemyśle spożywczym po wejściu do Unii Europejskiej. Warszawa, 50-55.
  6. [www.eurep.org]
  7. [www.brcglobaistandards.com].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu