BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bezat Agnieszka, Parlińska Maria
Tytuł
EAN Code as a Part of Effective Traceability on Example of Wholesale Markets
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 4, s. 133-137, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja rolna, Rynek rolny, Kod kreskowy
Agricultural production, Agricultural markets, Bar code
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono wykorzystanie kodów kreskowych - ich standardy oraz wykorzystanie w celu śledzenia pochodzenia produktów na rynkach hurtowych. Opisano jakie korzyści daje wykorzystanie kodów kreskowych oraz jak ważne mogą one być dla finalnych nabywców. (K.Z.)

Main focus of this article are the EAN Standard and EAN codes which help to fulfill the requirement of the European Parliament. The author presented what profits give the EAN code and how important this is for final customers. (K.Z.)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baruk A.I. 2003: Rynki hurtowe i ich rola w rozwoju regionu. Świat Marketingu (czasopismo internetowe).
  2. Centrale für Coorganisation GmbH (CCG) 2004: Die Kennzeichnung von mit EAN-Strichcodes Empfehlung der CCG-Fachgruppe "Scannereinsatz in medizinischen Einrichtungen", Köln, S. 1.
  3. Fechner I. 2001: System logistyczny Wielkopolskiej Giełdy Rolno-Ogrodniczej SA w Poznaniu. Cebula i ziemniaki w kilobajtach (cz. 1) Nr 3. Instytut Logistyki i Magazynowania.
  4. Food Standards Agency [www.food.gov.uk].
  5. Gabler Lexikon Logistik, 2. Aufl. Wiesbaden 2000, p. 475.
  6. GSI Germany GmbH, Eindeutige Identifikation: Die EAN-Bausteine. Köln, S.7.
  7. Materiały konferencyjne: "Rynki hurtowe, grupy producenckie - idea i praktyka" [www.senat.gov.pl/k4/agenda/ seminar/990323.htm].
  8. Reggulation (Ec) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002: chapter I Scope and Definitions, Article 3 Other definitions (15), chapter II General Food Low, Section 4 General requirements of food low, Article 18 Traceability (1), chapter II General Food Low, Section 4 General requirements of food low, Article 18 Traceability (2), chapter V Procedures and Final Provisions, Section U Final Provisions, Article 65 Entry into force.
  9. Urząd Komitetu Integracji Europejskiej 2006: [www.ukie.gov.pl].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu