BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Oszczygieł August
Tytuł
Procesy integracyjne w gospodarce żywnościowej na przykładzie zakładów mięsnych województwa lubelskiego
The Processes of Integration in Food Sector Basing upon the Meat Factories of Lublin Region
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 2, s. 136-138, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Rozwój gospodarczy regionów, Rolnictwo, Mięso wieprzowe, Rynek rolny, Produkcja rolna, Gospodarka żywnościowa, Rozwój rolnictwa
Economic development of regions, Agriculture, Pork meat, Agricultural markets, Agricultural production, Food economy, Agriculture development
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zwrócono uwagę na korzyści jakie mogą uzyskać zarówno producenci, jak i kontrahenci żywca wieprzowego w wyniku zachodzących procesów integracyjnych. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w badanych zakładach mięsnych wyższą mięsnością odznaczały się tuczniki skupione w ramach zawartych umów kontraktacyjnych.

The aim of the paper was pointing out the benefits for both producers and contracting parties resulting from the processes of integration. As far as Lublin region concerned the quality of purchased porkers is low what is tightly connected with traditional technologies of pigs breeding basing upon fodders produced at farms. The contracts are of profit to farmers, because they are sure to sell their products at earlier fixed prices. The risk for meat factories is also lower - it concerns the slaughter pigs supply seasonal ups and downs. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Borzuta K. (2000): Rola klasyfikacji EUROP jako czynnika poprawy jakości surowca wieprzowego. Trzoda Chlewna 3.
  2. Dowgiałlo Z., Marciniak M. (1994): Znaczenie integracji gospodarczej w produkcji zwierzęcej. Przegląd Hodowlany 2.
  3. Grabowski S. (1995): Ekonomika gospodarki żywnościowej. Wydawnictwa Prywatnej Wyższej Szkoły Businessu i Administracji, Warszawa.
  4. Kapusta F., Lewartowska B. (l 993): Organizacja służb surowcowych i ich działanie na przykładzie Zakładów Mięsnych w Łukowie. Gospodarka Mięsna 3.
  5. Małysz J. (1996): Procesy integracyjne w agrobiznesie. Centrum Doradztwa i Edukacji w Rolnictwie, Poznań.
  6. Małysz J. (1996): Integracja pionowa a agrobiznes. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1.
  7. Mroczek R. (2000): Rozwój procesów integracyjnych producentów żywca wieprzowego z zakładami przetwórczymi. Gospodarka Mięsna 4.
  8. Urban S. (1997): Marketing zakupu surowca w przemyśle mięsnym. Gospodarka Mięsna 7.
  9. Włodarczyk A. (1995): Wymagania rynku a działalność przedsiębiorstw w branży mięsnej [W:] Agrobiznes jako podstawa rozwoju gospodarczego regionu rolniczego. Lublin.
  10. Woś A. (1998): Encyklopedia Agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu