BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kowalski Andrzej
Tytuł
Globalizacja, Unia Europejska a światowy handel żywnością
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Rolnictwa dziś i jutro, 2008, nr 10, s. 2-5
Słowa kluczowe
Ceny żywności, Handel artykułami żywnościowymi, Gospodarka żywnościowa, Rynek żywności, Handel międzynarodowy
Food prices, Food trade, Food economy, Food market, International trade
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
W najbliższych 20-30 latach zwiększać się będzie rola handlu międzynarodowego w zaspokajaniu globalnego popytu na żywność. Rolnictwo stanowiło i stanowi jeden z najtrudniejszych obszarów w negocjacjach handlowych. Import rolno-spożywczy był od wieków sposobem na uzupełnianie własnej produkcji lub poszerzanie oferty asortymentowej na rynku wewnętrznym. Obecnie kraje rozwijające się w coraz większym stopniu stają się importerami netto, podczas gdy jeszcze w latach 60. ub.w. wykazywały nadwyżkę około 7 mld USD.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu