BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Majewski Janusz
Tytuł
Zmiany jakościowe w skupie mleka na przykładzie jednej z firm mleczarskich
Quality Changes in Milk Purchase for Example One of Dairy Firm
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 4, s. 74-78, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja mleka, Jakość mleka, Mleko, Przemysł mleczarski, Jakość produktów żywnościowych
Milk production, Quality of milk, Milk, Dairy industry, Quality of food products
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono zmiany jakościowe w skupie mleka w Polsce i w zakładzie produkcyjnym w Winnicy-Campina Polska. Z analizy dostępnych informacji wynika, iż jakość skupowanego surowca mlecznego poprawia się. Jakość mleka surowego w Campina była wysoka, 95 procent skupionego mleka odpowiadało normom klasy ekstra, podczas gdy w Polsce zakłady skupowały średnio ok. 60 procent mleka tej klasy.

Paper presents changes in milk purchase in Poland and in one of dairy firm. Analysis shows that milk quality is going better. Average 60% the top class milk was purchased on December 2000 in Poland. In the tested firm purchased 95% top class milk in this time. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. "Boss Rolnictwo" nr 50-52 16.12.2000 str. 42-45.
  2. Kozłowski A. (2000): Regionalizacja jakości i ceny mleka w skupie. Przegląd Mleczarski nr 6, 171-174.
  3. Kupczyk A., Gaworski M., Wojciechowski S. (2001): Mlecznych kłopotów ciąg dalszy. Chów Bydła nr 2, 4- 6.
  4. Lesiakowski R. (2000): Jakość mleka: wymagania są coraz większe. Top Agrar Polska nr l, 65-66.
  5. Nowakowski S. (1999): Jakość mleka surowego i organizacja skupu mleka w spółdzielniach mleczarskich w 1998 r. Przemyśl Spożywczy nr 12, 22, 24-25, 38.
  6. Rynek Mleka. Stan i Perspektywy (2000) nr 19.
  7. Szlachta J. (1998): Warunki produkcji, pozyskiwania i odbioru mleka jako kryterium rozwoju mleczarstwa w Polsce. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych zeszyt 454, 285-294.
  8. Zalewski A. (2000): Gospodarka mleczarska a rynek. IERJGŻ, Warszawa.
  9. Zalewski R. (1998): Pokonywanie barier jakościowych w produkcji mleka w Polsce. Przegląd Mleczarski nr 6, 161-163.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu