BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ostromęcki Artur
Tytuł
Dylematy rozwoju integracji pionowej w przetwórstwie żywca baraniego na obszarach górskich
Problems of Development Vertical Integration in Processing of Mutton
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 4, s. 99-103, bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Polityka rolna, Polityka regionalna, Rozwój gospodarczy regionów, Rozwój rolnictwa, Rynek rolny, Produkcja rolna, Mięso, Przemysł mięsny
Agriculture, Agricultural policy, Regional policy, Economic development of regions, Rural development, Agricultural markets, Agricultural production, Meat, Meat industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono uwarunkowania kształtujące stan powiązań przetwórni żywca baraniego w Lesku z dostawcami surowców z krośnieńskiej bazy surowcowej. Stwierdzono, że słabo rozwinięte powiązania integracyjne z gospodarstwami rolnymi są przyczyną braku surowców do przetwórstwa. Ten stan rzeczy jest determinowany wieloma czynnikami, wśród których brak kompleksowego wsparcia rozwoju rolnictwa górskiego ze strony państwa ma fundamentalne znaczenie.

In the article there is shown the condition of development vertical integration in processing of mutton in mountain areas. Weakly developed links and the shortage of exterior support in development of sheep raising, limits development of mutton processing. The comprehensive attitude towards these problems can lead to achievement a great profit as demand of mutton rises all the time. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Czudec A., Ślusarz G. (1998): Rynkowe uwarunkowania rozwoju produkcji owczarskiej w terenach górskich woj. krośnieńskiego. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 33, 235-241.
  2. Dankowski A. (2000): Problem odtłuszczania jagniąt rzeźnych. Cz.III. Konsystencja i barwa tłuszczu. Przegl. Hod., 2, 13-14.
  3. Krupa J. (2000): Uwarunkowania i perspektywy produkcji owiec i kóz w Polsce w obliczu integracji z UE, [W:] Konkurencyjność rolnictwa z uwzględnieniem uwarunkowań regionalnych w aspekcie integracji z UE. Miedz. Konf. Nauk., Zatwamica, 469.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu