BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gaziński Benon, Rogowski Zbigniew, Knoblauch Lucyna
Tytuł
Stan przetwórstwa mięsnego w województwie warmińsko-mazurskim
The Performance of Meat Processing Plants of Warmia and Mazury Voivodship
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 4, s. 88-92, bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Mięso, Przemysł mięsny
Commodity science, Food commodities, Meat, Meat industry
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Dokonano charakterystyki stanu przetwórstwa mięsnego w województwie warmińsko-mazurskim. W opracowaniu zawarto następujące zagadnienia: krótką charakterystykę zakładów (lokalizacja, forma prawna, zatrudnienie i wydajność produkcyjna), szanse i zagrożenia dla zakładów mięsnych w regionie oraz przygotowania tych zakładów do wejścia na wspólny rynek Unii Europejskiej.

A brief overall performance of the meat processing sector has been presented in this article: localization, legal status of the enterprise, employment, and production capacities. The probable impact of European integration upon investigated plants has been defined as the list of threats and opportunities. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Oktaba L. (2000): Branża mięsna. Bez wsparcia. Rzeczpospolita z dn. 08.07.
  2. Szot E. (2000): Branża mięsna. Prawie miliard dolarów. Rzeczpospolita z dn. 28.10.
  3. Łękawski K. (1999): Rozmawiamy z Dominikiem Jastrzębskim przewodniczącym Rady Nadzorczej Grupy Kapitałowej FARM FOOD. Gospodarka Mięsna, nr 12, s. 22-24.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu