- Autor
- Gaziński Benon, Rogowski Zbigniew, Knoblauch Lucyna
- Tytuł
- Stan przetwórstwa mięsnego w województwie warmińsko-mazurskim
The Performance of Meat Processing Plants of Warmia and Mazury Voivodship - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 4, s. 88-92, bibliogr. 3 poz.
- Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Mięso, Przemysł mięsny
Commodity science, Food commodities, Meat, Meat industry - Uwagi
- summ.
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Dokonano charakterystyki stanu przetwórstwa mięsnego w województwie warmińsko-mazurskim. W opracowaniu zawarto następujące zagadnienia: krótką charakterystykę zakładów (lokalizacja, forma prawna, zatrudnienie i wydajność produkcyjna), szanse i zagrożenia dla zakładów mięsnych w regionie oraz przygotowania tych zakładów do wejścia na wspólny rynek Unii Europejskiej.
A brief overall performance of the meat processing sector has been presented in this article: localization, legal status of the enterprise, employment, and production capacities. The probable impact of European integration upon investigated plants has been defined as the list of threats and opportunities. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Oktaba L. (2000): Branża mięsna. Bez wsparcia. Rzeczpospolita z dn. 08.07.
- Szot E. (2000): Branża mięsna. Prawie miliard dolarów. Rzeczpospolita z dn. 28.10.
- Łękawski K. (1999): Rozmawiamy z Dominikiem Jastrzębskim przewodniczącym Rady Nadzorczej Grupy Kapitałowej FARM FOOD. Gospodarka Mięsna, nr 12, s. 22-24.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol