BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gonet Danuta
Tytuł
Organizacja bazy surowcowej Cukrowni Strzelin S.A.
Organisation of a Raw Materials Base for the Sugar Factory Strzelin S.A.
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 4, s. 114-118, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł cukrowniczy, Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Rolnictwo, Produkcja rolna
Sugar industry, Food industry, Food production, Agriculture, Agricultural production
Uwagi
summ.
Abstrakt
Scharakteryzowano zmiany bazy surowcowej w Cukrowni Strzelin S.A. Analizie poddano takie elementy, jak: powierzchnia uprawy buraków, liczba plantatorów, średnia powierzchnia plantacji, skup buraków cukrowych, średni plon, liczbę punktów skupu, średnią odległość transportu buraków od plantatorów do cukrowni, ceny skupu.

Fundamental aim of this elaboration was introduce changes of raw materials base and formativing factors of Sugar Factory Strzelin S.A. in the period 1996-1999. Raelization analysis showed basic influence of purchasing raw material price on whole contractional area. For the good occurrence in organization of raw materials base to be included concentration of sugar beet cultivation. Rationalised costs of production through reduced costs of transports and liquidationed some of agriculture products stations. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gonet D. (1999): Uwarunkowania wprowadzenia cukru jako towaru na giełdzie. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, nr.LXXV,241-256.
  2. Grabowski S. (1997): Gospodarka żywnościowa w warunkach rynkowych. SGH, Warszawa, 108.
  3. Kamiński W. (1977): Ekonomika i organizacja przemysłu. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne,Warszawa, 142.
  4. Kapusta F. 2000: Rola integracji rolnictwa z przemysłem w kreowaniu zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. SERiA,T-2,24.
  5. Małysz J. (1996): Procesy integracyjne w agrobiznesie. ABC integracji. Poznań,24.
  6. Rynek cukru (2000): MRiGŻ,ARR,IERiGŻ,18,l 1.
  7. Stachowski T. pod red. 1987: Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego. Przewodnik do ćwiczeń. ART, Olsztyn,75.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu