BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Lipińska Izabela
Tytuł
Kwoty cukrowe
Sugar Quotas
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 4, s. 119-123, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł cukrowniczy, Przemysł spożywczy, Rolnictwo, Polityka rolna, Produkcja rolna, Produkcja żywności, Rynek wyrobów cukierniczych, Rynek żywności
Sugar industry, Food industry, Agriculture, Agricultural policy, Agricultural production, Food production, Confectionery products market, Food market
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Przedstawiono charakterystykę zarówno unijnych, jak i polskich rozwiązań prawnych w zakresie limitowania produkcji cukru, a także próbę oceny polskiego systemu.

The paper is a kind of analyze of EU's and Polish sugar regime in the subject of production limitations. It shows the historical view of the problem, especially differences of both systems and focused on the way the Polish legislation should be adopted. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bleszyńska D. (1999): Organizacja i funkcjonowanie rynku cukru w Unii Europejskiej i w Polsce. Problemy Integracji Rolnictwa nr ,1 51-56.
  2. Ciepielewska M. (1981): Wspólna polityka rolna EWG, Warszawa, 93-95.
  3. Ciepielewska M., Piskorz W. (1996): Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Problemy Integracji Rolnictwa, nr l, 19-38.
  4. Gardner B. (1995): The EU Sugar Industry Impact of GATT and CAP Reform, Agra Europe Special Report No. 80. Londyn, 2-8.
  5. Germano A. (1995): Kwoty produkcyjne. Prawo Rolne nr l, 19-32.
  6. Jurcewicz A., Kozlowska B., Tomkiewicz E. (1995): Polityka rolna Wspólnoty Europejskiej w świetle ustawodawstwa i orzecznictwa. Warszawa, 128-168.
  7. Noble J. (1990): Sugar: the need for an EEC approach to competition policy? Food Policy nr 15, 122-126.
  8. Miller G. ( 1987): The Political Economy of International Agricultural Policy Reform, Canberra, 75-121.
  9. Nowak J. (1997): Analiza regulacji krajowego rynku cukru na tle rynku Unii Europejskiej. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2-3, 84-94.
  10. Nowak J. (2000): Rozchwiany rynek cukru. Biuletyn Informacyjny ARR nr 4,
  11. Snyder F. G. (1985): Law of the Common Agricultural Policy. Londyn, 74-83.
  12. Tomkiewicz E. (2000): Limitowanie produkcji w ustawodawstwie rolnym Wspólnoty Europejskiej na przykładzie kwot mlecznych. Warszawa, 76-89.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu