BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Karaszewska Hanna
Tytuł
Mechanizmy wynagradzania lekarzy
Physician wages setting paterns
Źródło
Polityka Społeczna, 2008, nr 7, s. 19-22, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Służba zdrowia, Zarządzanie płacami, Kształtowanie wynagrodzeń
Health service, Wage management, Shaping remuneration
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule podjęto próbę sformułowania podstawowych dylematów decyzyjnych leżących u podstaw kształtowania płac lekarzy. Zasadniczą część rozważań stanowi prezentacja doświadczeń publicznych zakładów opieki zdrowotnej w dziedzinie kontraktowania usług medycznych z lekarzami w Polsce. Wzbogacono ją o doświadczenia zagraniczne. (abstrakt oryginalny)

The article tries to explain basic dilemmas as for decisions concerning the system of doctors' revenues. The major part of it presents the experiences of PZOZ in the field of contracting medical services with doctors in Poland. It was enlarged by foreign experiences. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Becker G.S. (1975), Human Capital, New York: NBER.
  2. Becker G.S. (1990), Ekonomiczna teoria zachowań ludzkich, Warszawa: PWN.
  3. Czajka Z. (2004), Mechanizmy wynagradzania w publicznej służbie zdrowia, Warszawa: IPiSS.
  4. Domański S.R. (1993), Kapitał ludzki i wzrost gospodarczy, Warszawa: PWN.
  5. Getzen Th.E. (2000), Ekonomika zdrowia. Teoria i praktyka, Warszawa: PWN.
  6. Misiński W. (2008), Fikcja z zatrudnianiem lekarzy, "Puls Medycyny" nr 3.
  7. Radziwiłł K. (2001), Kontrakty Lekarskie w środkowej Europie. "Gazeta Lekarska" nr 4.
  8. Sienkiewicz T. (2008), Autoprywatyzacja nie wypaliła, "Służba Zdrowia" z 20 lutego.
  9. Stańczyk M. (2008), Skomplikowane procedury wycen pracy lekarza, "Puls Medycyny" nr 9(172).
  10. Windak A., Chawla M., Kulis M., red. (1998), Kontraktowanie świadczeń zdrowotnych, od teorii do praktyki, Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne, "Vesalius", Kraków 1998.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-4729
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu