BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kaliszewicz Dymitr
Tytuł
Analiza kosztów jednostkowych produkcji trzody chlewnej - warunkiem konkurencyjności przedsiębiorstwa
The Analysis of Unit Costs of the Swine Production as a Condition of an Enterprise Competition
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 173-177, tab., bibliogr. 3 poz.
Tytuł własny numeru
Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Hodowla zwierząt, Mięso wieprzowe, Analiza kosztów produkcji, Materiały konferencyjne
Agriculture, Animal husbandry, Pork meat, Production cost analysis, Conference materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autor przedstawił sposób analizy kosztów jednostkowych przyrostu masy tuczników za pomocą określonych wskaźników produkcyjno-ekonomicznych. Zamierzeniem autora było poszukanie możliwości obniżenia kosztów jednostkowych produkcji tuczników, przy zastosowaniu analiz wymienionych w pracy wskaźników (m.im. dobowy przyrost masy, dzienny poziom żywienia itd.). Badania przeprowadzone zostały w dwóch gospodarstwach rolniczych prowadzących chów trzody chlewnej w cyklu otwartym.

This paper presents method of unit costs analysis of porker's body weight gain. It was found that essential for evaluating the possibility of unit costs decrease is analysis of some indexes, such as: daily gains of weight, level of feeding, feed consumption, average cost of feed unit, exploitation of production capacity. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kaliszewicz D.: Wykorzystanie funkcji produkcji w analizie kosztów produkcji żywca wieprzowego. "Zeszyty Naukowe ART." Olsztyn, Ekonomika 1979 nr 7.
  2. Kaliszewicz D., Osiński A.: Określenie optymalnego udziału serwatki w żywieniu tuczników. "Roczniki Naukowe Zootechniki" 1989 nr 16.
  3. Kaliszewicz D., Chrobocińska K.: Analiza kosztów jednostkowych w zarządzaniu procesem produkcyjnym. "Biuletyn Naukowy UWM" 2003.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu