BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Knoblauch Lucyna, Lizińska Wiesława
Tytuł
Grupy producenckie alternatywą dla polskich producentów żywca wieprzowego z województw północno-wschodnich
Producers Groups as an Alternative for Polish Pork Producers from North-East Provinces
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 193-199, tab., rys., bibliogr. 4 poz.
Tytuł własny numeru
Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
Słowa kluczowe
Hodowla zwierząt, Mięso wieprzowe, Grupa interesu, Materiały konferencyjne
Animal husbandry, Pork meat, Interest group, Conference materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
Artykuł poświęcony jest tworzeniu ferm tuczu wieprzowego i powstawaniu na rynku produkcji mięsa wieprzowego grup producenckich. Te ostatnie organizacje, jak wynika z badań przeprowadzonych przez autorów, są w stanie sprostać wymaganiom zakładów mięsnych pod względem jakości, wielkości partii i rytmiczności dostaw oraz obniżać koszty produkcji. Badania przeprowadzono w latach 1999-2001 na terenie województwa podlaskiego i warmińsko-mazurskiego.

The progress of civilisation in the west countries has conducted to creating large pig factories where important things are: productivity, profitability and profit. The pressure of public opinion caused that this production model has not been continued in last years. In Poland a different phenomenon is observed. Large firms are created here and they have a chance of their development, although there are many arguments which underline negative effects of their activity. Producers groups, which successfully work in the West and meet with public approval, are an alternative and an chance of the pig production development. It could bring similar benefits as large farms, but without negative results. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chałupka P.: Prawne i metodyczne aspekty organizowania się rolników w grupy producenckie. Szepietowo: WPODR 1999.
  2. Chałupka P.: Metodyka tworzenia i funkcjonowania grup producentów trzody chlewnej - aspekty ekonomiczne, organizacyjne oraz prawne. Poznań: AR 1999.
  3. Knoblauch L., Lizińska W., Kisiel R.: Grupy producenckie w Polsce i Unii Europejskiej. UWM Olsztyn: Biuletyn Naukowy 2001 nr 11, s. 5-14.
  4. Knoblauch L., Kisiel R.: Kontraktacja w wybranych zakładach mięsnych Polski północno-wschodniej. [w:] Zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach konkurencji. Olsztyn: UWM 2003 (w druku).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu