BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szabela-Pasierbińska Ewa
Tytuł
Prognozowanie wielkości produkcji biopaliw w Polsce
Forecasting of Biofules Production in Poland
Źródło
Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2007, nr 5, s. 171-182, tab., rys., bibliogr. 18 poz.
Słowa kluczowe
Biopaliwa, Rynek paliw, Prognostyka, Metody prognozowania
Biofuels, Fuel market, Forecaster, Forecasting methods
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Scharakteryzowano ogólną sytuację mającą miejsce na unijnym i polskim rynku biopaliw. Podjęta została także próba określenia prognoz produkcji paliw w Polsce w latach 2005-2020. Dla realizacji tego celu użyto modele formalne II rodzaju. Wybór tych modeli dokonano na podstawie analizy sytuacji prawnej i ekonomicznej polskiego rynku biopaliw oraz uwzględnieniu opinii ekspertów w dziedzinie produkcji i sprzedaży biodiesla i bioetanolu w Polsce.

In the article the results of making the attempt of forecasting the production of biofuels on the Polish fuel market from 2005 to 2020are presented. The "Second kind" models were used in order to construct the forecasts which parameters are based on the opinion of experts. The choice of these models is based on the analysis of the low and the economic situation on the Polish biofuel market and on the opinions of experts. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dittmann P. (2006), Prognozowanie w przedsiębiorstwie,
  2. Kozmana M. (2007), Polski biodiesel popłynie za granicę, Rzeczpospolita nr 5 (7602) B.
  3. Szczęśniak A. (2006), Sprzedaż benzyny na polskim rynku paliw, www.szczesniak.pl 7.08.2006.
  4. Szczęśniak A. (2007), Podatki w biopaliwach, www.szczesniak.pl 1.03.2007 r.
  5. Ustawa z dnia 25.08.2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych.
  6. Ustawa z dnia 25.08.2006 r. o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw.
  7. Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22.12.2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (z dnia 26.04.2004.)
  8. Dyrektywa 2003/30/WE Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 8.05.2003 r. w sprawie wspierania użycia w transporcie biopaliw lub innych paliw odnawialnych.
  9. Dyrektywa 2003/96/WE Rady UE z dnia 27.10.2003 r. w sprawie restrukturyzacji wspólnotowych przepisów ramowych dotyczących opodatkowania produktów energetycznych i energii elektrycznej
  10. www.biodiesel.pl
  11. www.rafineria-trzebinia.pl
  12. www.ekologika.pl
  13. http://ec.europa.eu/energy
  14. www.bio-top.pl
  15. www.stat.gov.pl
  16. www.reflex.com.pl
  17. www.kib.pl
  18. www.kzpr.com.pl
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1732-1565
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu