BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Woźniak Krzysztof (Wydział Zarządzania)
Tytuł
Przegląd informatycznych narzędzi klasy Business Intelligence
Review of Business Intelligence IT Tools
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2007, nr 753, s. 121-129, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Wywiad gospodarczy, System informacyjny w zarządzaniu, Systemy informatyczne, Zarządzanie informacją
Business intelligence, Information systems in management, Computer system, Information management
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zaprezentowano charakterystykę systemów Business Intelligence w kontekście ich wykorzystania jako narzędzi kierowania przedsiębiorstwem. Omówiono znaczenie terminu Business Intelligence, a także zwrócono uwagę na rolę informacji w zarządzaniu.

In recent years, significant changes have occurred in the extent of information use in enterprises. Management is becoming increasingly aware of the strategic role of information resources and the function of obtaining, collecting, processing, and making available the information necessary to manage a company. The availability of computer technology and its growing capabilities mean that increasingly more entities are implementing IT systems to support company operations. The literature on the subject, and foremost the information materials of software producers, increasingly employ the term Business Intelligence to defining a wide range of company management support products. In this article, the author presents a thorough description of Business Intelligence systems in the context of their application as a company management tool. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Czekaj J. [2000], Metody zarządzania informacją w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków.
  2. Gorawski M. [2000], Hurtownia danych, „Informatyka”, nr 3.
  3. Oleński J. [2003], Ekonomika informacji - metody, PWE, Warszawa.
  4. Gamdzyk P. [2000], Hurtownia dla początkujących, „Computerworld Raport”, marzec.
  5. Ryznar Z. [1998], Istota i zadania hurtowni danych, „Informatyka”, nr 11.
  6. Strykowski S. [1996], Eksploracja danych, „Informatyka”, nr 10.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu