BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kurek Aleksandra
Tytuł
EUREGAP- the Principles of Certification and their Implementation in Horticultural Holdings
Źródło
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2007, R. 6, nr 3, s. 85-94, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Rynek rolny, Produkcja rolna, Gospodarstwa rolne, Ogrodnictwo, Produkcja żywności
Agriculture, Agricultural markets, Agricultural production, Arable farm, Gardening, Food production
Uwagi
summ.
Abstrakt
Omówiono genezę i zasady certyfikacji systemu EUREPGAP, który może być wdrożony w gospodarstwach produkujących świeże owoce i warzywa, kwiaty cięte, zieloną kawę, mięso, ryby i owoce morza. System oceniono na podstawie wywiadów przeprowadzonych bezpośrednio w trzech dużych gospodarstwach ogrodniczych z województwa lubelskiego zajmujących się produkcją pomidorów i ogórków pod szkłem. (skróc. oryg. streszcz.)

This paper presents the history and principles of EUREPGAP certification. The system is evaluated on the basis of research conducted among three big producers of fresh tomatoes and cucumbers in the Lublin Province. EUREPGAP consists of voluntary standards for the certification of such agricultural products as fresh fruit and vegetables, cut flowers, green coffee, meat, fish and seafood. The certificate is required by all main international chains of supermarkets. Certifying food safety management system in horticultural holdings is quite advantagous to them. It is shown by presenting opinions of investigated producers about costs and benefits of EUREPGAP. The interviewed farmers have also given the reasons for implementing the system and described the difficulties that have appeared whilst certifying and maintaining EUREPGAP. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Katulski B., 2005: Najczęstsze problemy polskich ogrodników przy wprowadzaniu systemu EUREPGAP. Hasło Ogrodnicze, nr 5, 1.
  2. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. (2005): Zarządzanie jakością żywności (ujęcie techno-logiczno-menedżerskie). Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 337.
  3. Urbaniak M., 2006: Systemy zarządzania w praktyce gospodarczej. Difin, Warszawa, 331.
  4. Wiśniewska M., 2005: Od gospodarstwa do stołu. Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 226.
  5. Wiśniewska M., 2006: EUREPGAP. Standard jakości i bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej. Dokumenty i wymagania. Problemy Jakości, nr 9, 13.
  6. Wiśniewska M., 2006: EUREPGAP. Standard jakości i bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej. Droga do certyfikatu. Problemy Jakości, nr 11, 20-22.
  7. Szybiga K., 2006: Zmiany w produkcji i handlu żywnością w Unii Europejskiej [w:] Manteuffel Szoege H., Tyner W.E. (red.) Problemy rolnictwa światowego. Tom XV. Wyd. SGGW, Warszawa, 372.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1644-0757
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu