BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szałkowski Adam (Wydział Zarządzania), Latusek Mariusz
Tytuł
Problematyka zasobów pracy w zarządzaniu przedsiębiorstwem
The Problem of Labour Resources in the Management of an Enterprise
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2003, nr 597, s. 7-19, bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Praca, Zarządzanie przedsiębiorstwem, Gospodarowanie zasobami pracy
Labour, Enterprise management, Labor force management
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zasoby pracy w zarządzaniu firmą, w artykule rozumiane są jako składnik zasobów ludzkich, oraz potencjał pracy tkwiący w pracownikach (ściśle powiązany z aspektami demograficznymi). Zdaniem autorów efektywne zarządzanie pracą wymaga odpowiedniego podejścia uwzględniającego kwestie prakseologiczne, prawne, etyczne, ekonomiczne i socjologiczne.

In this article the authors demonstrate the importance of labour resources in the management of a firm. These resources are defined not only as a component of human resources but are also presented from the point of view of labour potential inherent in employees, which is closely related to the demographic aspects of labour resources. In turn, effective management of work requires an interdisciplinary approach to human labour. In adopting this approach, the authors take into account praxeological, legal, ethical, economic and sociological issues. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK - 613, 0
Bibliografia
Pokaż
  1. Bolesta-Kukułka K. [1993], Mały słownik menedżera, PWE, Warszawa.
  2. Becker G. [1992], Ekonomiczna teoria zachowań ludzkich, PWN, Warszawa.
  3. Golinowska S. [1994], Polityka społeczna państwa w gospodarce rynkowej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  4. Kotarbiński T. [1973], Traktat o dobrej robocie, Ossolineum, Wrocław.
  5. Majka J. [1982], Etyka życia gospodarczego, Wrocław.
  6. Mały słownik języka polskiego [1993], pod red. S. Skorupki, PWN, Warszawa.
  7. Merton R. [1982], Teoria socjologiczna i struktura społeczna, PWN, Warszawa.
  8. Oleksyn T. [1992], Praca i płaca w zarządzaniu, "Novapress" SA, Warszawa.
  9. Piątkowski J. [1994], Wprowadzenie do prawa stosunku pracy, Toruń.
  10. Stoner J., Freeman R., Gilbert D. [1997], Kierowanie, PWE, Warszawa.
  11. Włodarczyk C. [1996], Polityka zdrowotna w społeczeństwie demokratycznym.
  12. Zarządzanie pracą [1999], pod red. Z. Jasińskiego, Agencja Wydawnicza "Placet", Warszawa.
  13. Zarządzanie zasobami ludzkimi w firmie [1998], pod red. M. Rybak, SGH, Warszawa.
  14. Zieleniewski J. [1981], Organizacja i zarządzanie, PWN, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu