BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kulawik Jacek
Tytuł
Globalizacja a kryzysy
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce na tle tendencji światowych, 2008, nr 23, s. 7-10
Słowa kluczowe
Kryzys finansowy, Przemysł rolno-spożywczy, Polityka rolna, Produkcja rolna, Przemysł spożywczy, Kryzys gospodarczy
Financial crisis, Agri-food industry, Agricultural policy, Agricultural production, Food industry, Economic crisis
Abstrakt
Globalizacja ekonomiczna może przynosić wiele korzyści, których sumarycznym wyrazem są: przyspieszenie wzrostu i mniejsza zmienność konsumpcji oraz poprawa dobrobytu. Ostatnie badania wskazują, że liberalizacja handlowa zmniejsza zagrożenie kryzysem ekonomicznym, podczas gdy uwolnienie obrotów finansowych działa z reguły przeciwnie. Rynki wschodzące są w zdecydowanie większym stopniu wystawione na destruktywne oddziaływanie globalizacji niż kraje wysoko rozwinięte.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu