BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szybiga Krystyna
Tytuł
Ocena stanu zakładów przemysłu mięsnego w perspektywie członkostwa w Unii Europejskiej - na przykładzie Dolnego Śląska
The Estimation of Meat Industrial Plants in the View of Accession of Poland to the European Union - on the Example of the Lower Silesian Region
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 387-393, bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Produkcja żywności, Integracja gospodarcza Polski z UE
Meat industry, Food production, Poland's economic integration with the EU
Uwagi
summ.
Abstrakt
Omówiono procesy dostosowywania zakładów przemysłu mięsnego do standardów UE. Przestawiono charakterystykę stanu przemysłu mięsnego w woj. dolnośląskim w świetle integracji z UE.

The process of integration of Poland with the European Union structure in the field of meat industry is connected with reaching the required accession day of within the terms determined for the period of transition. (short original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kiczuk T. (2000): Jak dostosować rzeźnie i przetwórnie do norm unijnych. Przemysł Spożywczy 6(54), s. 35-37.
  2. Rocznik Statystyczny Województwa Dolnośląskiego 2002. Urząd Statystyczny we Wrocławiu, t. I, s. 312.
  3. Sikora T., Kołożyn-Krajewska D. (2000): Systemy zapewnienia i zarządzania jakością w przetwórstwie żywności - problemy integrowania. [W:] Zintegrowane systemy zarządzania jakością. Materiały II Konf. Naukowej z cyklu "Jakość wyrobów w gospodarce rynkowej". Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków, s. 133-139.
  4. Urban R. (2000): Przemyśl żywnościowy w perspektywie członkostwa w Unii Europejskiej. Przemysł Spożywczy, 6(54), s. 4-7.
  5. Urban R. (2001): Wyniki produkcyjne przemysłu spożywczego. [W:] Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2000 roku. Red. Naukowa A. Woś, TERiGŻ, Warszawa, s. 106-114.
  6. Zalewski T.I. (1998): Zarządzanie jakością w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. TNOiK, Toruń, s. 13-18.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu