BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stachowiak Marek
Tytuł
Poziom zużycia substancji biologicznie czynnej i jego zmiany w wyniku zastosowania integrowanej ochrony roślin w uprawach pomidorów szklarniowych
The Rate of Consumption of Biologically Active Substance and Its Changes under the Influence of Integrated Plant Protection in the Greenhouse Tomato Cultivation
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 494-498, tab., bibliogr. 8 poz.
Tytuł własny numeru
Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
Słowa kluczowe
Warzywa, Środki ochrony roślin, Materiały konferencyjne
Vegetables, Plant protection measures, Conference materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem opracowania było określenie, w jakim stopniu wprowadzenie integrowanej ochrony roślin spowodowało zmniejszenie zużycia SBC (substancji biologicznie czynnej) w porównaniu z ochroną chemiczną w uprawie pomidorów szklarniowych. Badania przeprowadzone zostały w przedsiębiorstwie szklarniowym położonym na Dolnym Śląsku o powierzchni upraw pod osłonami ok. 23 ha. Badania obejmowały dane z lat 1995-1999.

The rate of consumption of biologically active substance (SBC) constitutes the measure of intensitivity of chemical plant protection. As far as integrated plant protection is concerned, the mentioned rate indirectly points to the possibility of obtaining the higher biological quality of the products. The aim of the work was determination of SBC consumption in the integrated protection of the greenhouse tomato and its changes according to the application of this method. The investigation was carried out in the years 1995-1999 in the greenhouse where greenhouse tomatoes were cultivated in extended cycle, on the area about 11-13 ha. SBC consumption per one production cycle ranged from 22,95 to 36, 42 kg/ha on average, while jointly, average SBC consumption per one production cycle amounted from 248.96 to 300,99 kg/ha. As related to the shaped model of chemical plant protection of greenhouse cultivation in 1999, it allowed to lower SBC consumption by 7,24 kg/ha which equalled about 23 procent to finally reach the level of 24, 71 kg/ha. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Golinowska M., Kilarska M.: Koszty chemicznej ochrony roślin w szklarniach. "Ogrodnictwo" 1988 nr 6, s. 24-26.
  2. Golinowska M.: Efektywność ekonomiczna biologicznej i chemicznej ochrony roślin w szklarni. "Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu" 1997, Rolnictwo, LXXI nr 317, s. 43-53.
  3. Golinowska M.: Efektywność ekonomiczna integrowanej ochrony roślin w uprawie pomidorów i ogórków w szklarni. "Postępy Nauk Rolniczych" 1998 nr 1, s. 3-14.
  4. Golinowska M.: Rozmiar stosowania chemicznej ochrony roślin w Polsce w latach 1967-1975. "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych" 1985, z. 246, s. 147-163.
  5. Juszczak M.: Wpływ stosowania metody biologicznej do ochrony upraw pod szkłem na wielkość zużycia substancji aktywnej. "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 1990, z. 393, s. 117-123.
  6. Mierzejewska W.: Mierniki intensywności chemicznej ochrony roślin. "Ochrona Roślin" nr 9, s. 8-13.
  7. Zalecenie ochrony roślin na lata 1998/1999. Cześć I i II. Red. S. Pruszyński. IOR Poznań, 1998.
  8. Sztuder Z.: Wpływ stosowania metody biologicznej na koszty ochrony roślin i rozmiar zabiegów chemicznych w szklarniach. "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych", 1990, z. 39 s. 95-105.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu