BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sosnowska Bogumiła
Tytuł
Poziom i niektóre czynniki wzrostu konkurencyjności ekonomicznej rolnictwa polskiego
The Level and some Factors of Polish Agriculture Economic Competitiveness Growth
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 480-486, bibliogr. 10 poz.
Tytuł własny numeru
Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
Słowa kluczowe
Przedsiębiorczość lokalna, Rolnictwo, Konkurencyjność rolnictwa, Efektywność rolnictwa, Pobudzanie przedsiębiorczości, Materiały konferencyjne
Local entrepreneurship, Agriculture, Agricultural competitiveness, Efficiency in agriculture, Stimulation of entrepreneurship, Conference materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorka, na podstawie przeprowadzonych rozważań sformułowała wnioski dotyczące czynników wzrostu efektywności ekonomicznej i konkurencyjności polskiego rolnictwa, zwłaszcza w perspektywie integracji z Unią Europejską. Otóż strategia konkurencji rolnictwa powinna koncentrować się na stymulowaniu wzrostu wydajności pracy, przede wszystkim rozwojowych gospodarstw rolnych. Poza tym poprawa konkurencyjności rolnictwa na rynku wewnętrznym i międzynarodowym powinna być przedmiotem aktywnej polityki strukturalnej państwa. W strategii podnoszenia konkurencyjności polskiego rolnictwa, ważne miejsce zajmuje także aktywizowanie mechanizmów pobudzających przedsiębiorczość lokalną rolników (agroturystyka, gospodarka leśna, usługi handlowe, motoryzacyjne).

In this article conditions of Polish agriculture competitiveness growth are presented. The theoretical-empirical analysis results confirmed the low level of the Polish agriculture economical competitiveness. These results indicate the need of preparing the competitiveness strategy which will mainly stimulate the efficiency growth in the developmental farms and the development of entrepreneurship in the country areas. To create the competitiveness strategy form of agriculture it is necessary to take the following premises into consideration: agriculture and the all food economy should be the effective rival on the domestic and foreign market; the agriculture competitiveness improvement should be the subject of the active structural country policy; the agriculture competition strategy should be the integral multifunctional development of the country areas. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2001 r. Warszawa: IERiGŻ 2002.
  2. Czykier-Wierzba D.: Rolnictwo polskie a integracja z Unią Europejską. Gdańsk: Wyd. UG 1995.
  3. Duczkowska-Małysz K.: Rolnictwo-wieś-państwo. Warszawa: PWN 1998.
  4. Karwat-Woźniak B.: Charakterystyka chłopskich gospodarstw rozwojowych. Warszawa: IERiGŻ 1998. "Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy" z. 432.
  5. Misala J.: Znaczenie eksportu artykułów rolno-spożywczych w globalnym eksporcie Polski i w eksporcie do krajów Unii Europejskiej w okresie 1990-1995. "Postępy Nauk Rolniczych" 1997 nr 2.
  6. "Rocznik Statystyczny" Warszawa: GUS 2001.
  7. "Rocznik Statystyczny" Warszawa: GUS 2002.
  8. Sosnowska B.: Niektóre uwarunkowania wzrostu konkurencyjności rolnictwa polskiego. "Wieś i Rolnictwo" 2002 nr 3.
  9. Woś A.: Tendencje rozwoju rolnictwa w warunkach rynkowych. Warszawa: Wyd. SGH 1994.
  10. Wyzińska-Ludian J.: Przyczyny i formy interwencjonizmu państwowego w rolnictwie. Lublin: Wyd. UMCS 1996.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu