- Autor
- Szczepaniak Iwona, Wigier Marek
- Tytuł
- Innowacyjny przemysł spożywczy - nośnikiem rozwoju gospodarczego obszarów wiejskich
Innovative Food Industry as a Factor of Economic Development of Rural Areas - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 499-505, tab., rys., bibliogr. 7 poz.
- Tytuł własny numeru
- Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Innowacyjność przedsiębiorstw, Aktywizacja rynku pracy, Modernizacja obszarów wiejskich, Rozwój gospodarczy regionów, Materiały konferencyjne
Food industry, Enterprise innovation, Labour market activation, Modernisation of the rural area, Economic development of regions, Conference materials - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Autorzy opisali przebieg rozwoju działalności innowacyjnej w przemyśle spożywczym (dynamika i wartość nakładów finansowych, cele). Zdaniem autorów, dalszy rozwój tego sektora, w dobie rosnącej konkurencji ze strony państw europejskich, niwelujący pewne opóźnienie w sferze produkcji, technologii i marketingu uwarunkowany jest innowacyjnością przemysłu spożywczego zlokalizowaną u źródeł surowca, czyli na lokalnym rynku pracy na obszarach wiejskich.
The majority of rural areas have weak social, technical and production infrastructures, which lower standard of living and decide about low attractiveness as regards investments possibilities. Social and economic development of rural relies among the others upon the recognition of activation factors. Establishing of competitive food industry in rural areas is considered as one of such factors. The possibilities of it can be found out in the increase of economic efficiency, optimal use of available production resources and the implementation of new technologies, which often are not capital intensive but which are of innovative character. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych w latach 1998-2000. "Informacje i Opracowania Statystyczne". Warszawa: GUS 2002.
- Oslo Manual. The Measurement of Scientific and Technological Activities. Proposed Guidelines for Collecting and Interpreting Technological Innovation Data. (second edition). Paryż: OECD/Eurostat 1997.
- Polski przemysł żywnościowy. Raport 2002. Red. R. Urban Warszawa: PFPŻ 2002.
- Pomykalski A.: Zarządzanie innowacjami. Warszawa-Łódź: Wydawnictwo Naukowe PWN 2001.
- "Roczniki Statystyczne Przemysłu" 1998, 1999, 2000, 2001, 2002. Warszawa: GUS.
- Sektorowy Program Operacyjny "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego i rozwój obszarów wiejskich". Warszawa: MRiRW 2003.
- Szczepaniak I., Wigier M.: Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w okresie transformacji. "Przemysł Spożywczy" 2002 nr 2.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol