BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szybiga Krystyna
Tytuł
Produkcja ekologiczna w kontekście wielofunkcyjnego rozwoju fińskiego rolnictwa
Organic Production in the View of Multifunctional Development of Finnish Agriculture
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 533-539, tab., bibliogr. 12 poz.
Tytuł własny numeru
Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
Słowa kluczowe
Gospodarka, Produkcja roślinna, Rolnictwo ekologiczne, Materiały konferencyjne, Rozwój rolnictwa
Economy, Crop production, Ecological agriculture, Conference materials, Agriculture development
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Finlandia
Finland
Abstrakt
Celem opracowania była ocena zmian w zakresie roślinnej produkcji ekologicznej (organicznej), ze szczególnym uwzględnieniem pierwszych lat przystąpienia do UE (1995-2000), z punktu widzenia wielofunkcyjnego rozwoju fińskiego rolnictwa. (fragment tekstu)

Finnish agriculture covers broad range of production functions which in 40 procent of farms involve activities other than basic production, such as: food processing, trade, services regarding rural population and agriculture, etc. Ecological food, which is produced in 5,3 thousand of the farmholds, has been gaining an interest on the part of both consumers and manufacturers. In Finland the way of solving the problems connected with agriculture constitutes and organic element of economical development. It can also serve as a good example of an activity within the realm of the development of rural areas typical for the countries of the European Union. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M.: Regionalne aspekty polityki rolnej Unii Europejskiej - wnioski dla Polski. "Postępy Nauk Rolniczych" 2001 nr 4.
  2. Agrifacts. Finnish Food Information Service, Helsinki 2001.
  3. Bartłomiuk A.: Popyt na produkty rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1999 nr 2-3, s. 40-52.
  4. Finnish Agriculture and Rural Industries 2001. Agriculture Economics Research Institute MTTL, Helsinki 2001.
  5. Finnish Food Information Service. http://www.finfood.fi/fintbod.
  6. Kettunen L.: General Conditions of Agriculture and Problems of Integralion. [w:] Finnish Agriculture and European Integration. Agriculture Economics Research Institute MTTL. Helsinki 1993 nr 71, s. 7-20.
  7. Koikkalainen K.: Organic Farming in Finland. Agriculture Economics Research Institute MTTL. Helsinki 2001, maszynopis.
  8. Miettinen A., Koikkalainen K., Vekhasalo V., Sumelius J.: Organic Finland? The Economic Effects of the Environmental Impacts of Agricultural Production Alternatives. Agriculture Economics Research Institute MTTL. Helsinki 1997 nr 83, s. 122-124.
  9. Papuga J.: Naturalnie uprawiać i hodować - rolnictwo ekologiczne ma ustawę. "BOSS Rolnictwo" 2000 nr 27(546), s. 11-14.
  10. "Statistical Yearbook 2001". Official Statistics of Finland. Central Statistical Office of Finland, Helsinki 2001.
  11. Szybiga K.: Mleczarstwo ekologiczne a koncentracja produkcji w duńskiej gospodarce żywnościowej. [w:] Rola agrobiznesu w kształtowaniu jakości życia. Red. S. Urban. Agrobiznes 2001. "Prace Naukowe AE we Wrocławiu", nr 901. Wrocław 2001, s. 477-483.
  12. Vihinen H., Laurila I.P.: Future Prospects of Finnish Agriculture. [w:] Finnish Agriculture and Rural Industries, Agricultural Economics Research Institute MTTL. Helsinki 2001 nr 97a, s. 24-25.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu