- Autor
- Woźniak Leszek, Dziedzic Sylwia, Bembenek Bogusław
- Tytuł
- Przedsiębiorczość jako podstawa dywersyfikacji ekonomicznej na obszarach wiejskich : proekologiczne spojrzenie na metody produkcji rolnej
Enterprise as a Base of Diversity in Country Areas : a Proecological Look on New Methods of Farm Production - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 589-594, bibliogr. 11 poz.
- Tytuł własny numeru
- Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
- Słowa kluczowe
- Wiejski rynek pracy, Aktywizacja rynku pracy, Produkcja rolna, Dywersyfikacja produkcji, Rolnictwo ekologiczne, Przedsiębiorczość lokalna, Materiały konferencyjne
Rural labour market, Labour market activation, Agricultural production, Production diversification, Ecological agriculture, Local entrepreneurship, Conference materials - Uwagi
- summ.
- Kraj/Region
- Województwo podkarpackie
Subcarpathian Voivodeship - Abstrakt
- Przemiany dokonujące się współcześnie na obszarach wiejskich zmuszają rolników do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodów - dywersyfikacji dotychczasowej działalności (urozmaicenie, wprowadzenie różnorodności). Dla polskiego rolnika jednym z najbardziej perspektywicznych rozwiązań jest szeroko rozumiane rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne, a podstawą i szansą aktywizacji gospodarczej obszarów wiejskich jest rozwój przedsiębiorczości.
Polish agriculture and country areas were found in unusual difficult position, as a result of both, very quick paces of changes, connected with acceptance of free-market model economy and perspectives of ascension of Poland in European Union. Among many analysed factors determining character, both Polish agriculture and situation of farmer, at last several have unusual serious influence and decide about dissimilarities against the rest countries of EU background, such as: agrarian crumbling, overpopulation of rural areas, prevailing presentation attitude. The only chance of activation of country areas, and by this improvement of countryman living standards is enterprise development by appropriate education, introduction of best patterns and creation the material bases to economic diversity of country areas. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Falencka-Jabłońska M.: Zagrożenia środowiska przyrodniczego w Polsce a rolnictwo i gospodarka żywnościowa. Warszawa: Wydawnictwo Fundacji CEEF 1991.
- Jaska E.: Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania ekologicznego sposobu gospodarowania w rolnictwie. Warszawa: SGGW 1995.
- Jeznach M.: Przedsiębiorczość a zrównoważony rozwój wsi w otulinie Kampinowskiego Parku Narodowego. "Roczniki Naukowe SERiA", 2000, t. II, z. 2.
- Kłodziński M.: Wielofunkcyjny rozwój terenów wiejskich w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Warszawa: SGGW 2001.
- Kosikowski C.: Wolność gospodarcza w prawie polskim. Warszawa: PWE 2000.
- Metera D.: Rolnictwo ekologiczne w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Płock: Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie - Oddział w Płocku 2000.
- Przedsiębiorczość w agrobiznesie. Red. W.H. Hamilton, Kraków: Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego 1996.
- Przyszłość wsi polskiej. Wizje, strategie, koncepcje. Red. L. Kolarska-Bobińska, A. Rosner, J. Wilkin., Warszawa: Instytut Spraw Publicznych 2001.
- Runowski H.: Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Warszawa: Wydawnictwo SGGW 1996.
- Siebeneicher G.: Podręcznik rolnictwa ekologicznego. Warszawa: PWN 1997.
- Śmiechowska M.: Jakość żywności ekologicznej w aspekcie bezpieczeństwa konsumentów i środowiska. [w:] Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy. Red. J. Żuchowski., Radom 2002.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol