BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mroczek Robert
Tytuł
Rynki rolne a wspólna polityka rolna
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce na tle tendencji światowych, 2008, nr 23, s. 24-27
Słowa kluczowe
Przemysł rolno-spożywczy, Polityka rolna, Produkcja rolna, Przemysł spożywczy
Agri-food industry, Agricultural policy, Agricultural production, Food industry
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej kwotowaniem objęto mleko, cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Zmiana systemu interwencji nastąpiła na dwóch kluczowych dla Polski rynkach rolnych – zbóż oraz mięsa wieprzowego. Najdalej idącą ochroną objęto te rynki, które dotyczą tradycyjnych dziedzin produkcji rolnej Europy Zachodniej i Północnej (zboże, mleko, wołowina, cielęcina). Słabe mechanizmy obronne zastosowano wobec rynku wieprzowiny, drobiu i jaj.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu