BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Figiel Szczepan, Hamulczuk Mariusz
Tytuł
Zmienność cen produktów rolnych i żywnościowych
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce na tle tendencji światowych, 2008, nr 23, s. 34-35
Słowa kluczowe
Przemysł rolno-spożywczy, Polityka rolna, Ceny produktów rolnych, Ceny żywności, Produkcja rolna, Przemysł spożywczy
Agri-food industry, Agricultural policy, Agricultural prices, Food prices, Agricultural production, Food industry
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Zmienność cen produktów rolnych, obok zmienności cen nakładów, jest podstawowym źródłem ryzyka rynkowego, z którym mają do czynienia producenci rolni. Pozostaje ono w ścisłym związku z ryzykiem, którym obarczony jest poziom osiąganych przez nich dochodów. Nieustanna analiza wzorców zmienności cen surowców rolnych ma zasadnicze znaczenie dla oceny ryzyka cenowego i konsekwencji dla dochodów producentów rolnych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu