BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Niemczyk Józef
Tytuł
Polityka żywnościowa - potrzeba racjonalizacji
Food policy. The need for rationalisation
Źródło
Handel Wewnętrzny, 2008, nr 6, s. 1-8
Słowa kluczowe
Bezpieczna żywność, Rynek żywności, Ochrona zdrowia, Ochrona konsumenta
Safe food, Food market, Health care protection, Consumer protection
Abstrakt
Autor zauważa, że polityka żywnościowa w Polsce jest realizowana przez kilka resortów (głównie przez resorty rolnictwa i zdrowia) oraz wiele instytucji standaryzujących, certyfikujących, monitorujących, nadzorujących, kontrolujących itp. Nie ma jednej instytucji, która by syntetyzowała dorobek wspomnianych grup podmiotów w zakresie wpływu jakości żywności i żywienia na zdrowie społeczeństwa. W artykule przeprowadzono analizę potrzeb i możliwości racjonalizacji krajowej polityki żywnościowej i jej skonsolidowania wokół najważniejszego celu, jakim jest zdrowie konsumentów (zdrowie publiczne). Opracowanie jest przyczynkiem do obecnej dyskusji i koncepcji powołania do życia Narodowego Urzędu Zdrowia Publicznego (m.in. wg Ministerstwa Rolnictwa) lub Urzędu Bezpieczeństwa Żywności oraz Głównego Inspektoratu Zdrowia Publicznego (wg Ministerstwa Zdrowia).

The food policy whose objective is consumer's health (public health) is incoherent and not Consolidated both in Poland and in the European Union. This results from the fact that it takes place where there meet different government departments, first of all, the Ministry of Agriculture and the Ministry of Health, and is implemented by many institutions. Attempts to reform the food and health protection policy are undertaken both at the Community and national levels. In the article, besides an analysis of the degree of cohesion and consolidation of the food policy in Poland, the author proposes rationalisation of the policy by way of establishment of the National Office for Consumer Health Monitoring and Protection. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, pod red. E. Niteckiej i M. Obiedzińskiego, Fundacja FAPA przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2000, s. 19-20.
  2. Z. Wojtasiński, M. Zdziechowska, Czy wiesz, co jesz?', "Wprost", 7 września 2008.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0438-5403
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu