BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Judzińska Agnieszka
Tytuł
Podstawowe działy gospodarki żywnościowej w Polsce i w innych nowych krajach członkowskich
Main Sectors of Nutritive Economic among Poland other New Member States
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 3, s. 103-108, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Struktura produkcji rolniczej, Produkcja zboża, Produkcja mleka, Rynek mięsny
Food economy, Agricultural production structure, Corn productions, Milk production, Meat market
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Autorka porównała sytuację gospodarki żywnościowej Polski oraz pozostałych, przyjętych w 2004 roku do Wspólnoty nowych krajów członkowskich. Przedstawiła strukturę, poziom produkcji oraz handlu zagranicznego trzech głównych sektorów rolno-spożywczych, tj. zbożowo-paszowego, mleczarskiego oraz mięsnego.

The article compares situation of food sector among Poland and other new member states. It presents structure, level of production and trade in three main benches of nutritive economy: grain, milk and meat sector. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Seremak-Bulge J. 2006: Produkcja mleka. Rynek mleka, IERiGŻ-PIB, Warszawa, październik.
  2. Urban R. 2005: Polska gospodarka mięsna po wejściu do UE. Gospodarka Mięsna. Sigma-Not, Warszawa, grudzień.
  3. ZMP Marktbilanz: Milch 2006: Vieh und Fleisch.
  4. Dane GUS.
  5. Dane FEFAC, COCERAL.
  6. Dane FAO www.faostat.fao.org.
  7. Dane EUROSTAT i COMEXT www.epp.eurostat.ec.europa.eu.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu