BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Parzuchowski Lech
Tytuł
Bieda i głód
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, 2008, nr 19, s. 24-25
Słowa kluczowe
Wyżywienie świata, Niedożywienie, Wskaźnik ubóstwa społecznego, Ubóstwo
Feeding the world, Malnutrition, Human Poverty Index (HPI), Poverty
Abstrakt
Problemy żywnościowe dotyczą głównie ludności krajów o niskiej podaży artykułów rolnych, wysokim przyroście naturalnym i niskim poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego. Trzeba jednak zauważyć, że proces globalizacji zmniejsza ubóstwo i niedożywienie w tej grupie krajów. Syntetycznym miernikiem, który naukowcy stosują do oceny stanu wyżywienia na świecie jest ilość energii ze spożycia żywności w przeliczeniu na 1 mieszkańca.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu