- Autor
- Parzuchowski Lech
- Tytuł
- Bieda i głód
- Źródło
- Nowe Życie Gospodarcze, 2008, nr 19, s. 24-25
- Słowa kluczowe
- Wyżywienie świata, Niedożywienie, Wskaźnik ubóstwa społecznego, Ubóstwo
Feeding the world, Malnutrition, Human Poverty Index (HPI), Poverty - Abstrakt
- Problemy żywnościowe dotyczą głównie ludności krajów o niskiej podaży artykułów rolnych, wysokim przyroście naturalnym i niskim poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego. Trzeba jednak zauważyć, że proces globalizacji zmniejsza ubóstwo i niedożywienie w tej grupie krajów. Syntetycznym miernikiem, który naukowcy stosują do oceny stanu wyżywienia na świecie jest ilość energii ze spożycia żywności w przeliczeniu na 1 mieszkańca.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1234-5784
- Język
- pol