BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zajdel Małgorzata
Tytuł
Jakość mleka w aspekcie integracji europejskiej
Quality of Milk in the Aspect of the Integration with the European Union
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 574-578, bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Jakość mleka, Produkcja mleka
Quality of milk, Milk production
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem badań była analiza gospodarstw produkujących mleko na rynek w woj. kujawsko-pomorskim, ze szczególnym uwzględnieniem m.in. struktury producentów mleka i sprzedaży, stanu pogłowia bydła, oceny warunków produkcji mleka oraz zamierzeń w zakresie dostosowania gospodarstw zawartych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy pozyskiwaniu, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mleka.

The subject of the paper concerns dairy farms producing and selling milk for the market in kujawsko-pomorskie province. It is visible that farms improve quality of milk in whole extent: milking cows, storage and transport. The group of 40.9 procent of farms which sell than 20 thousands selling more than 20 thousands liters of milk will soon perform the requirements necessary to produce for the market and being competitive on domestic and international markets. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Błażek M. (2001): Uwarunkowania procesu tworzenia jakości w rolnictwie polskim w aspekcie integracji z Unią Europejską. [W:] Przemiany w organizacji gospodarstw - nowe wyzwania w aspekcie integracji Polski z Unią Europejską. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, z. 55, s. 100.
  2. Czyżewski A., Henisz A. (2001): Czynniki wytwórcze w rolnictwie Polski i Unii Europejskiej a makroekonomia przystosowań strukturalnych w Polsce. [W:] Rozwój regionalny w aspekcie integracji z Unią Europejską). Międzynarodowa Sesja Naukowa Kraków, Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, z. 81, s 84-97.
  3. Łagiewka P., Ratajczak P. (2002): Znaczenie wyróżników jakościowych produktów mleczarskich w zakładowym systemie zarządzania jakością. Roczniki Naukowe Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. t. IV, z. 4, s. 103. Warszawa - Bydgoszcz.
  4. "Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej", 2002, GUS, s. 348, 359.
  5. "Rocznik Statystyczny Województw", 2002, GUS, s. 234, 237.
  6. Wiktorowski K., Wiktorowska M. (2002): Wpływ stosowania filozofii jakości na wzrost konkurencyjności polskich przedsiębiorstw w branży rolno-spożywczej. [W:] Wykorzystanie lokalnych i regionalnych czynników w społeczno-gospodarczej aktywizacji obszarów wiejskich, t. II, AR w Szczecinie, s. 407- 419.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu